Kolposkopija

Kolposkopija – što, kako, zašto?

U današnje doba, mnoge se žene nalaze u situaciji u kojoj im je po primitku nalaza Papa testa sugerirana pretraga kolposkopija. Pritom, najčešće se osjećaju prestrašeno, uvjerene kako će pretraga biti bolna, te u strahu od mogućeg nalaza. No, kolposkopija, sama po sebi u potpunosti bezbolna, od izuzetnog je značaja u prevenciji raka vrata maternice.

Ukratko, kolposkopija je u potpunosti neinvazivna, bezbolna, ali izuzetno važna dijagnostička pretraga tijekom koje se pod velikim povećanjem promatra tkivo sluznice rodnice i cerviksa, odnosno vrata maternice.

Ona se provodi po primitku nalaza CIN 1, 2 i 3, te ponekad kod pojave stanja ASC-US-a. Također, može se koristiti u dijagnostici  promjena rodnice, vulve te cervicitisa. Više o navedenim stanjima možete pročitati ovdje.

Ključna je u postavljanju dijagnoze te procjeni stanja. Pretraga traje svega nekoliko minuta, provodi se u uobičajenoj poziciji za ginekološki pregled, te se prilikom provođenja koristi poseban instrument – kolposkop. Njegova je svrha pružiti izuzetno povećanje kako bi se promatrale mikroskopske promjene na tkivu. Pritom, slika se prikazuje na ultrazvučnom aparatu.

Sama pretraga se provodi na sljedeći način:

  1. Ginekolog umeće spekulum (metalni instrument koji se koristi prilikom uzimanja Papa testa ili cervikalnih briseva, te prilikom pregleda rodnice)
  2. Tri puta se provodi čišćenje rodnice sterilnom vatom i Octeniseptom, te se tkivo promatra
  3. Tkivo se premazuje razrijeđenom octenom kiselinom kako bi se prikazale moguće promjene u obliku acidobijeljenja. Odnosno, abnormalno tkivo u doticaju s octenom kiselinom pobijele
  4. Tkivo se premazuje jodnom otopinom jer abnormalno tkivo ne reagira pozitivno na jod, odnosno ne „posmeđi“ u doticaju s jodom

Kolposkopija i biopsija

Ako se tijekom pretrage prikaže abnormalno tkivo, mora se uzeti uzorak, odnosno provesti biopsija, kako bi se provela histološka analiza tkiva. Nalaz kolposkopije gotov je odmah, no ako se radi biopsija, taj je nalaz potrebno pričekati nekoliko dana.

Za kolposkopiju nije potrebna posebna priprema, dovoljno je pridržavati se uputa koje slijedite prije ginekološkog pregleda, a to se odnosi na apstiniranje od spolnih odnosa 2 dana prije pregleda te nekorištenje vaginaleta ili ostalih sredstava.

Neovisno o nalazu kolposkopije, nužno je pridržavati se uputa liječnika. Pritom, ne ustručavajte se postaviti svako pitanje koje Vas zanima kako biste izbjegli strah, te samim time i ne proveli pretragu koja Vam može spasiti život.

Kao i uvijek, slobodno nam se obratite sa svakim upitom oko kolposkopije, tijeka pretrage, prekanceroznih promjena itd.

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova