Vodič kroz postupak Sono HSG

Sono HSG postupak je koji se provodi kod žena koje su u postupku obrade neplodnosti, odnosno ne mogu zatrudnjeti dulje od godine dana. Ako su prethodni nalazi Papa testa, pregleda, ultrazvuka, hormona (LH, FSH, estradiol, progesteron, AMH) i cervikalnih briseva (Mycoplasma hominis/Ureaplasma urealyticum, bakteriološki aerobi, Chlamydia trachomatis) bili uredni, postupak se provodi 2 do 3 dana nakon završetka mjesečnice.

Ultrazvučni pregled jajnika

Sono HSG neinvazivni je i u potpunosti bezbolan postupak, koji traje svega petnaestak minuta. Blaga nelagoda može se javiti u određenim slučajevima. Za razliku od HSG pretrage koja se provodi putem rendgena, te koristi kontrastno sredstvo, Sono HSG koristi Echovist, kontrastno sredstvo koje nema apsolutno nikakve štetne učinke, te ne može doći do razvitka ikakvih nuspojava.

Postupak provođenja Sono HSG pretrage

  • Nakon razgovora s liječnikom provodi se ultrazvuk, kako bi se procijenili veličina i stanje maternice i jajnika
  • Koristeći sterilni tupfer, dezinficira se rodnica i vrat maternice
  • U maternicu se umetne specijalni balon kateter ( Cook Medical, USA)
  • U maternicu se injicira 20 ml kontrastnog sredstva, pod ultrazvučnom kontrolom, čime dobijemo detaljan prikaz maternične šupljine, te prohodnosti jajovoda

Sama pretraga traje petnaestak minuta, bezbolna je, ne zahtijeva posebnu pripremu, te se odmah istog dana možete vratiti obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Sono HSG – Iskustvo pacijentice

U nastavku slijedi iskustvo pacijentice koja je samoinicijativno odlučila podijeliti svoje iskustvo sa Sono HSG pretragom.

Koji je bio Vaš stav spram ove pretrage prije nego što je ona provedena?

  • Bila sam prestrašena. Čitala sam na internetu dosta o tome, ali informacije koje su prisutne odnose se na rendgen HSG. Čula sam da je pretraga jako bolna, ali obzirom i da nakon urednih nalaza hormona i briseva nisam mogla zatrudnjeti, odlučila sam se na Sono HSG.

Kako biste opisali svoje iskustvo Sono HSG pretrage?

  • Nakon detaljnih konzultacija s dr Crvenkovićem u potpunosti mi je objašnjen tijek pretrage. Prilikom umetanja katetera osjetila sam na trenutak laganu nelagodu, koju bih opisala kao menstrualni grč. Mogla sam pomoću dodatnog ekrana pratiti pretragu cijelo vrijeme, te mi je dr Crvenković detaljno objašnjavao što se trenutno događa. Tijekom postupka sam osjetila blagu nelagodu, te je dr Crvenković odmah pri uočavanju toga stao s pretragom i nije nastavio sve dok nisam bila spremna. Nakon pretrage imala sam blagi vodenasti iscjedak, te sam koristila uložak. Ostatak dana nisam osjećala nikakvu nelagodu ili bilo kakve simptome te sam se mogla normalno vratiti na posao.

 

Ono što je najbitnije, mjesec dana poslije, iznenadio me izostanak mjesečnice. Iskreno, nisam htjela ništa očekivati, ali kada je već prošlo tjedan dana, morala sam napraviti test i bio je pozitivan. Moj će sin uskoro navršiti dvije godine. Kako mi je dr Crvenković objasnio, u jajovodu mogu postojati nekakve sićušne priraslice, koje nisu vidljive normalnim ultrazvukom, a mogu spriječavati začeće jer blokiraju put jajnoj stanici. Uštrcavanjem kontrasta, moguće je da su te priraslice odstranjene, u onom trenutku kada sam osjetila blagu nelagodu.

Tako da bih svakako rekla da je moje iskustvo sa Sono HSG pretragom predivno.

Što biste savjetovali ženama koje ne mogu zatrudnijeti?

  • Svakako bih Vam savjetovala da prvo obavite sve regularne pretrage i da onda, ako je sve okej, odete na Sono HSG. Na internetu postoji previše netočnih informacija, a mi kao laici ne možemo se snaći među svime time. Nazovite, pitajte, sve će Vam biti objašnjeno. Nadam se da će i Vaše putovanje završiti tako prekrasno kao i moje.

Za sve informacije oko Sono HSG pretrage, slobodno nas kontaktirajte telefonski, mailom, ili putem društvenih mreža.

Kao i uvijek,

Tu za Vas,

Vaša GynNova