Novosti u liječenju i dijagnostici raka jajnika

Rak jajnika simptomi

Rak jajnika jedna je od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Ako se otkrije na vrijeme, šanse za izlječenjem su velike, ali s obzirom na manjak distinktivnih simptoma, rak jajnika najčešće se otkrije u kasnoj fazi, kada je izlječenje gotovo nemoguće.

Rizik za razvitkom raka jajnika veći je kod žena starije životne dobi, te kod žena kod kojih je prisutna mutacija BRCA1 i BRCA 2 gena. Također, rizik za razvitkom raka jajnika povišen je kod žena koje nisu rađale, koje su dobile mjesečnicu u ranijoj životnoj dobi, te kod žena koje su u obitelji imale slučajeve raka dojke, debelog crijeva, maternice ili jajnika.

Novosti u terapiji

Terapija raka jajnika dosad se temeljila na kemoterapiji, koja se pokazala učinkovitom. No, unatoč tomu, brzo bi dolazilo do povrata bolesti.  Primjena kemoterapije do sada se temeljila na platini, koja unatoč visokoj učinkovitosti nije mogla spriječiti kronične recidive bolesti. Nedavno, tijekom primjene kemoterapije, došlo je do promjena u protokolu liječenja te načinu primjene lijekova. Uz to, došlo je do pojave dvaju novih tipova lijekova: antiangiogeni lijekovi i PARP inhibitori.

U svibnju i lipnju ove godine, na virtualnom sastanku predstavljena je klinička studija koja je usporedila djelovanje terapije kirurškim zahvatom, nakon koje je slijedila kemoterapije, te terapije isključivo kemoterapijom. Rezultati su pokazali produljenje do povrata bolesti u slučaju kombinacijske terapije, koja je uključivala i kirurški zahvat i provođenje kemoterapije. Nadalje, prethodne 2019.godine, proučavan je utjecaj tri PARP inhibitora u liječenju žena s novodijagnosticiranim rakom jajnika, koji se već nalazi u trećoj ili četvrtoj fazi, te nije isključivo BRCA mutiran. Rezultati su pokazali kako je primjenom terapije došlo do produljenja do progresije bolesti, u različitim intervalima, ovisno o korištenom PARP inhibitoru i karakteristikama samog tumora. Neke od nuspojava koje su pacijentice osjećale bile su mučnina, umor, anemija, hipertenzija, no one nisu značajno umanjivale kvalitetu života pacijentica. Usprkos svemu, postojanje navedenih studija i istraživanja može označavati početak u pobjeđivanju ove opake i tihe bolesti.

Dijagnosticiranje raka jajnika – jedinstveni softver

Unatoč manjku probirnog testa za rak jajnika,  svjetski stručnjaci su 2013.godine osmislili jedinstven softver koji čini značajnu razliku u dijagnostici raka jajnika. Temeljen na ultrazvučnom nalazu cisti jajnika, vrijednosti tumorskog biljega Ca-125, te prokrvljenosti jajnika, ova revolucionarna metoda može pružiti procjenu rizika za razvitkom raka jajnika, te spriječiti dugotrajnu dijagnostiku i liječenje. Navedena je pretraga veoma osjetljive prirode, te zahtijeva veliku stručnost Vašeg ginekologa, koji obavlja ultrazvučni pregled, te potrebnu edukaciju.

U Republici Hrvatskoj postoji isključivo jedna ustanova u kojoj je moguće provesti pregled IOTA metodom kod certificiranog liječnika ginekologa, a radi se o dr Gordanu Crvenkoviću iz ordinacije GynNova.