Obrada neplodnosti

Što je to neplodnost?

Neplodnost je stanje koje u današnje vrijeme pogađa velik broj parova. Karakterizira se nemogućnošću parova da začnu dulje od godine dana. Statistike govore kako se radi o čak 12-13 % parova, no praksa pokazuje kako je taj broj sve veći i veći. Užurban način života, smanjena briga za sebe, stres… Čimbenici su koji ne pridonose normalnom stanju organizma, te ometaju začeće. No, ponekad, uzrok se može naći provođenjem jednostavnih pretraga. Obrada neplodnosti podrazumijeva provođenje raznih pretraga kod žena, te spermiograma kod muškarca, kako bi se utvrdio razlog nemogućnosti začeća.

Pretrage za neplodnost

Navedene pretrage provode se, ako su nalazi uredni, u trajanju od jednog ciklusa, i to na sljedeći način:

  • Između trećeg i petog dana menstrualnog ciklusa rade se krvne pretrage kako bi se odredile vrijednosti luteinizirajućeg (LH) i folikulostimulirajućeg (FSH) hormona. Luteinizirajući hormon utječe na proizvodnju muških spolnih hormona u jajnicima, dok folikulostimulirajući hormon utječe na rast folikula, odnosno jajne stanice unutar jajnika
  • Na desetom danu ciklusa rade se krvne pretrage kako bi se odredila vrijednost hormona estradiola, koji zajedno s gestagenima kontrolira reproduktivne funkcije žene. Isto tako, provode se redovni ginekološki pregled, Papa test i ultrazvuk, kako bi se procijenila konzistencija, veličina i stanje reproduktivnih organa, te postojanje abnormalnih stanica ili bakterija. Također, rade se cervikalni brisevi na bakterije Ureaplasmu urealyticum/Mycoplasmu hominis. Dvije bakterije koje se često manifestiraju bez ikakvih simptoma, a mogu dovesti do nemogućnosti začeća, cervikalni bris na bakteriološke aerobe (mnoštvo bakterija, poput streptokoka, E.coli, Proteus mirabilis..), te cervikalni bris na Chlamydiju trachomatis
  • Na -om danu ciklusa rade se krvne pretrage kako bi se utvrdile vrijednosti hormona progesterona i Anti-Mullerovog hormona(AMH), kako bi se utvrdila količina jajnih stanica.
  • Ako su navedeni nalazi uredni, provodi se pretraga prohodnosti jajovoda. Sono HSG, kojim se utvrđuje postoji li neka prepreka prolasku spermija do jajne stanice.
  • Više o navedenoj pretrazi možete pročitati ovdje.

Uloga ginekologa u liječenju neplodnosti

Važno je napomenuti kako se navedene vrijednosti hormona na gore navedeni način očituju kod žena kojima ciklus traje 28 dana. Vaš će Vam ginekolog, na temelju Vašeg individualnog ciklusa i njegovog trajanja, odrediti kada biste trebali vaditi određene vrijednosti hormona.

Na temelju cjelokupnih nalaza, kao i spermiograma partnera, određuju se daljnji koraci i mogućnosti začeća. Ako vas zanima više zavirite u članak u kojem smo obradili dio koji se odnosi na liječenje neplodnosti.

U ordinaciji GynNova nudimo usluge kompletne obrade neplodnosti. Za više pitanja i informacija, slobodno se obratite našem timu.

 

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova