Savjeti dr. Crvenkovića

Situacija u svijetu ostavila nas je sve zatečenima, a još kada se tome pridoda nedavna prirodna katastrofa u Zagrebu… Malo je reći da se cijela naša nacija trenutno nalazi u stanju izrazitog stresa i straha za vlastiti život.

Mjere zaštite od epidemije koronavirusa zaustavile su nas u koracima, zaključale nas unutar naših domova, sve s ciljem spašavanja čovječanstva.

Čovjek je društvena životinja i voli zajedništvo, stoga izolacija može uzeti veliki danak na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Savjeti ginekologa

Kako bismo Vam pomogli da u ovim trenucima ostanete snažni i puni nade, u nastavku Vam donosimo nekoliko korisnih savjeta ginekologa dr. Crvenkovića o tome kako si možete olakšati ovo teško vrijeme:

  1. Kreirajte plan aktivnosti – ljudski mozak pozitivno reagira na izvršenje “obaveza”. Vaš plan može biti bazičan i jednostavan, na kraju dana, ako izvršite sve što ste planirali, osjećat ćete se dobro.
  2. Posvetite se štivu kojeg ste zapostavljali – stripovi, knjige, časopisi, znanstvena literatura. Zapišite interese koje imate, te posvetite vrijeme pronalaženju zanimljivih priča o istima
  3. Ako imate balkon ili vrt, posadite biljku – zemlja je dostupna u većini dućana, a većina rasadnika nudi dostavu, upravo radi uvjeta u kojima se nalazimo. Biljka zahtijeva svakodnevnu skrb, što znači da zahtijeva Vaše vrijeme, a na kraju može dati ukusan plod u kojem možete uživati, svojom zaslugom
  4. Svaki dan zapišite 3 stvari na kojima ste zahvalni – osvještavanje oko lijepih stvari koje nas okružuju može nam dati energiju da prebrodimo ova teška vremena
  5. Napišite pismo osobi koja Vam nedostaje – digitalna komunikacija ostavila nas je bez romantičnosti i truda koji pismena komunikacija u vidu pisama zahtijeva. Taj osobni trud olakšat će i Vama i onome kome ste pismo posvetili.
  6. Ostavite pola sata svaki dan samo za sebe, bez ikakve elektronike – pijte kavu ili čaj u tišini, slušajte svoju okolinu. Možete upijati baš taj trenutak u kojem se nalazite, budite zahvalni što u ovome možete pobijediti iz udobnosti svojega doma
  7. Trudite se hraniti kvalitetno – iako je lagano jesti ono što ste kupili spravljeno, uštedjet ćete financijski ako ćete sami spremati hranu. Ukoliko niste vješti u kuhinji, počnite od osnovnog te gradite svoje znanje tempom koji Vam odgovara.
  8. Neka Vaš dnevni plan aktivnosti sadrži i određenu dozu fizičke aktivnosti, bit ćete zahvalni sami sebi kasnije – plešite, skačite, provodite yogu, kardio vježbe. Počnite lagano, prvi dan odradite 15 minuta, drugi dan odradite 25 minuta. Pratite ritam svojeg tijela.
  9. Posvetite se uređivanju svoje okoline – red u okolini može utjecati na red u umu.
  10. Ne dajte da Vas trenutna situacija zaustavi u planiranju budućih aktivnosti. Stvarajte planove, radujte se budućnosti, i najvažnije od svega, nemojte izgubiti nadu.

 

Na kraju svega ovoga izrazito je važno napomenuti kako ne morate izaći iz ove izvanredne situacije kao nadljudi! Ne trebate odjednom biti puni novih vještina i znanja. Dovoljno je da izađete zdravi, i spremni za nove pobjede.

Vrata ordinacije GynNova su Vam otvorena za sve upite i preglede.

 

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova