Menstrualni ciklus

Što je to menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus pojam je koji označava proces koji događa u organizmu svake žene, a odnosi se na primarno na proizvodnju jajne stanice za oplodnju i pripreme maternice za implantaciju oplođene jajne stanice. U prosjeku, žena prođe kroz menstrualni ciklus 450 puta u životu.

Svaka je unutarnja žlijezda ženskog tijela na neki način povezana s regulacijom menstrualnog ciklusa. Tako primjerice, hipotalamus, ključni dio središnjeg živčanog sustava, oslobađa gonadotropin, koji zatim omogućava lučenje folikulo-stimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH) iz hipofize. U prijevodu, izlučivanje gonadotropina potiče sazrijevanje jajne stanice, formiranje žutog tijela, i izlučivanje hormona poput estrogena i progesterona iz jajnika.

Menstrualni ciklus može se podijeliti na dva načina. Prvi način podjele temelji se na radnjama jajnika, dok se drugi način temelji na cjelokupnoj maternici, odnosno endometriju (unutarnjoj sluznici maternice). U oba slučaja, prvim danom ciklusa smatra se početak menstrualnog krvarenja.

Faze menstrualnog ciklusa

Prva podjela, ili ovarijski ciklus dijeli se u 3 faze:

  • Folikularna faza – izlučivanje FSH dovodi do sazrijevanja najčešće jedne jajne stanice, traje od početka menstruacije do ovulacije; može se primijetiti prozirnkasta, lagano bjelkasta sluz
  • Ovulacija – izbacivanje zrele jajne stanice iz jajnika, pod utjecajem značajnog porasta LH i FSH; Također, razina estradiola doseže svoj vrhunac, a razina progesterona kreće rasti
  • Luteinska faza – formiranje žutog tijela, traje od ovulacije do prvog dana sljedećg menstrualnog krvarenja, odvija se pod utjecajem progesterona

Druga podjela, ili endometrijski ciklus također se dijeli u 3 faze:

  • Menstrualna faza – označava period krvarenja i traje od prvog do zadnjeg dana menstrualnog krvarenja
  • Proliferacijska faza – proliferacija sluznice maternice, odnosno njeno zadebljanje, nastaje pod utjecajem estrogena i traje od 5. do 14. dana ciklusa (u ciklusu od 28 dana)
  • Sekrecijska faza – zaustavljanje proliferacije sluznice maternice i porast sekrecije žlijezda, nastaje pod utjecajem estrogena i progesterona, traje od 14-og dana ciklusa do početka idućeg krvarenja

Koliko traje menstrualni ciklus?

Obično menstrualni ciklus traje 28 dana, no on može znatno varirati. Tako primjerice, u prvih nekoliko godina od menarhe (prve mjesečnice), te u nekoliko godina perimenopauze, odnosno razdoblja koje prethodi menopauzi, neredoviti ciklusi normalna su pojava. Također, u periodu između prve i posljednje mjesečnice, brojni faktori mogu pridonijeti neredovitosti menstrualnog ciklusa ili imati utjecaja na skraćeni menstrualni ciklus, primjerice stres, poremećaji štitnjače, putovanja, gubitak na težini.

Nadalje, normalno krvarenje traje od 2 do 6 dana, s time da se većina krvi tamnocrvene boje izgubi u prva tri dana. Ako je krv svjetlocrvene boje, radi se o obilnijem krvarenju.

U nekim slučajevima, normalna su i odstupanja od uobičajenih trajanja i obilnosti ciklusa. Najvažnije od svega jest da pratite svoja menstrualna krvarenja i cikluse, te da budete u potpunosti iskreni sa svojim ginekologom oko svih smetnja koje doživljavate.

Ordinacija GynNova dostupna Vam je za sva pitanja i savjetovanja oko menstrualnih ciklusa, kao i obično.

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova