Mitovi o kontracepciji

U današnje vrijeme, mladim je ženama omogućen niz zaštita od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Od početnog kondoma rađenog od životinjskih crijeva, danas je medicina evoluirala do trenutka gdje se može pružiti „unutarnja zaštita“ u obliku kontracepcijskih pilula.

Kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule često su kontroverzna tema u spolnoj zaštiti mladih žena. Prvenstveno radi manjka znanja i dezinformacija oko toga kako pilule funkcioniraju, kako se njihovo djelovanje očituje nakon prestanka uzimanja, koji su mogući popratni simptomi. Isto tako, kontracepcijske pilule su jako napredovale. Pilule koje se koriste danas izrazito su različite od kontracepcijskih pilula koje su se koristile u prošlosti, i koje su imale zabilježen velik postotak neugodnih simptoma. Vrsta hormona, njihov sastav i količina doze su  znatno drugačiji.

Upravo radi toga, u nastavku ćemo Vam ponuditi neke odgovore na najčešća pitanja i mitove o oralnoj kontracepciji:

  1. Debljanje od kontracepcijskih pilula

ISTINA: Brojne studije (Cochrane review, 2016, 2014) su pokazale kako ne postoji povezanost između uzimanja kontracepcijskih pilula i dobivanja na tjelesnoj težini. Dobivanje kilograma najčešće se može objasniti promjenama u životnom stilu, ili drugim faktorima.  Za žene koje strahuju od dobivanja neželjenih kilograma, uvijek postoji opcija pilula s niskom dozom hormona.

  1. Jesu li sve kontracepcijske pilule su jednake?

ISTINA : Obzirom da je svaka žena drugačija, postoje različite pilule s različitim dozama hormona, kako bi se mogle prilagoditi ciklusu svake žene. Prethodno uzimanju pilula, provode se krvne pretrage (KKS, AST, ALT, kolesterol, fibrinogen), te se u sklopu detaljnog razgovora utvrđuju smetnje i simptomi. Isto tako, provodi se ultrazvučni pregled kako bi se procijenilo stanje jajnika. Nakon što se sve te informacije prikupe, tek onda se procijenjuje koja bi kontracepcijska pilula bila idealna za Vas.

Ukratko, individualni pristup doziranju hormona ključ je pri odabiru oralne hormonske kontracepcije.

  1. Mogu li korištenjem kontracepcijskih pilula mogu dobiti rak?

ISTINA: Korištenje oralnih kontraceptiva smanjuje šanse za razvijanjem raka debelog crijeva, raka jajnika i endometralnih tumora. Rak jajnika smrtonosan je problem o kojem više možete pročitati ovdje. Također, deset godina nakon prestanka korištenja pilula, rizik se izjednačava, odnosno više nije postojeći. Isto tako, provođenjem redovnih ginekoloških kontrola i samopregledom dojki, može se prevenirati nastanak malignih promjena.

  1. Strah me da neću moći zatrudnjeti kasnije

ISTINA: Ne postoji povezanost između korištenja oralnih kontraceptiva i kasnijom neplodnošću. Žene najčešće započnu s korištenjem pilula u tinejdžerskim godinama, ili ranoj odrasloj dobi, te prekinu u tridesetima kada ženska plodnost prirodno počinje opadati. Isto tako, s prestankom korištenja pilula, potrebno je svega nekoliko mjeseci da se ciklus vrati u normalno stanje, te da se ovulacija krene prirodno odvijati.  U današnje vrijeme, nažalost, neplodnost je sve češći problem parova – 12-13% parova ima problema sa začećem, te se poteškoća najčešće može identificirati u nekom drugom uzroku. Obrada neplodnosti kompleksan je proces kojem se prilazi s nekoliko različitih pristupa i gledišta.

  1. Mogu li se od korištenja pilula mogu razviti ugrušci u krvi?

ISTINA: Rizik od nastanka ugruška u krvi može se pripisati brojnim faktorima koji nisu povezani s uzimanjem kontraceptiva. Primjerice, pušači stariji od 35 godina starosti imaju značajno veći rizik od razvijanja krvnih ugrušaka. Također, ljudi povišene tjelesne mase koji pate od migrena također imaju povišen rizik za razvijanjem krvnih ugrušaka. Prilikom razgovora koji se provodi prethodno uzimanju kontraceptiva Vaš Vas ginekolog treba priupitati bolujete li od migrena. Također Vas treba pitati pušite li i koje su Vaše općenite životne navike. Sukladno tome, prepisat će Vam korištenje kontraceptiva koji neće utjecati na povišenje rizika od nastanka ugruška.

  1. Kontracepcijske pilule se koriste samo za kontracepciju ili imaju i neku drugu ulogu?

ISTINA: Kontracepcijske pilule koriste se kao terapija policističnih jajnika. Više o policističnim jajnicima i terapiji možete pročitati ovdje. Sprječavanjem često izrazito bolne i obilne menstracije, postepeno se smanjuje broj cisti na jajnicima te olakšavaju bolni, neredoviti, obilni ciklusi. Upravo takvi menstrualni ciklusi izrazito smanjuju kvalitetu života žene.

U svakom slučaju, prethodno uzimanju kontracepcijskih pilula potrebno je provesti detaljnu obradu kako bi se utvrdilo koji tip kontracepcije odgovara Vama.
Također, ukoliko Vam pilula ne odgovara, postoje brojni drugi načini poput intrauterinog uloška (spirale), flastera, itd., kojima možemo spriječiti trudnoću i osigurati odgovorno spolno ponašanje.

Sa svim pitanjima oko oblika kontraceptiva, njihove primjene i simptoma, te konačnog odabira, slobodno nam se obratite.

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova