Spolno prenosive bolesti

spolno prenosive bolesti
Spolno prenosive bolesti su infekcije koje se spolnim kontaktom prenose sa zaražene na zdravu osobu

1. Uzročnici spolno prenosivih infekcija

 • Virusi, bakterije i gljive

2. Rizični čimbenici

 • dob stupanja u spolne odnose – osobito osjetljiv mladi organizam
 • spol – osjetljivije djevojke
 • broj partnera – više partnera i partneri s rizičnim ponašanjem
 • spolni odnos bez zaštite (kondom )
 • spolni odnos pod utjecajem alkohola ili droge
 • postojanje ranije spolno prenosive infekcije

3. Može li se prepoznati osoba sa spolno prenosivom infekcijom

 • NE !
 • većina osoba se osjeća i izgleda posve zdravo
 • možda ni ne znaju da su zaražene i da infekciju mogu prenositi drugima

4. Zašto su spolno prenosive infekcije važne i opasne

Osim što se zaraza može prenijeti na partnera / partnericu, ako se pravodobno i pravilno ne liječe mogu imati posljedice kao:

 • rak vrata maternice
 • neplodnost
 • izvanmaternična trudnoća
 • spontani pobačaj
 • upale ili oštećenja drugih organa
 • oštećenja ili smrt nerođenog djeteta
 • smrt

5. Klamidijske infekcije

Uzročnik

 • bakterija Chlamydia trachomatis uzročnik je klamidijske infekcije, najproširenije spolno prenosive infekcije, osobito u adolescenata
 • znakovi mogu ali i ne moraju biti izraženi
 • djevojke – najčešće potpuno bez simptoma, svrbrž oko spolovila ili anusa, peckanje pri mokrenju, promijenjen ili pojačan iscjedak, nelagoda u donjem trbuhu, krvarenje iz rodnice izvan menstruacije
 • mladići – najčešće potpuno bez simptoma, peckanje pri mokrenju, iscjedak iz spolovila, pečenje ili svrbež oko spolovila, nelagoda i bol u testisima

Moguće posljedice
Širenje upale na zdjelične organe, maternicu, jajovode, jajnike i okolno tkivo s mogućim ozbiljnim i trajnim posljedicama na opće i reproduktivno zdravlje sve do izvanmaternične trudnoće ili neplodnosti.

Liječenje
Uspješno se liječi antibioticima, ali je važno započeti što ranije i liječiti oba partnera istodobno.

HPV infekcije

Uzročnik
Humani papiloma virus ( HPV ) uzročnik je ove najproširenije virusne infekcije. Prenosi se spolnim odnosom ( vaginalnim, analnim, oralnim ). Može se prenijeti sa zaražene na zdravu osobu kontaktom tijelom o tijelo za vrijeme predigre i bez spolnog odnosa. Poznato je više od 120 tipova HPV- a od kojih su neki dobroćudni ( uzrokuju spolne bradavice ) , a neki zločudni te mogu uzrokovati zloćudne promjene u stanicama. Najveći broj zaraženih osoba uspijeva savladati zarazu, no ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene na stanicama mogu napredovati sve do razvoja raka. Rak može nastati na vratu maternice , rodnici, stidnici i anusu. U muškaraca se rak može razviti na sluznici genitalnog područja, anusu ili penisu.

Znakovi
Spolne bradavice ( kondilomi ) se utvrđuju vanjkskim pregledom spolovila. Infekcija sluznice se ne može vidjeti niti utvrditi pregledom. Papa testom se utvrđuje postoje li neke promjene na stanicama, a testiranjem obriska rodnice na HPV utvrđuje se postoji li zaraza i kojim tipom virusa je osoba zaražena.

Liječenje
Kondilomi se mogu liječiti premazivanjem, smrzavanjem, spaljivanjem ili kirurškim odstranjivanjem. Promjene na sluznici vrata maternice liječe se laserski, elektrokoagulacijom ili se kirurškim metodama odstranjuje zaraženi dio.

Prevencija
Kao i kod drugih spolno prenosivih bolesti, najučinkovitiji su odgovorno spolno ponašanje i zaštićeni spolni odnos. Protiv infekcije HPV- om , koja je nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice, postoji cjepivo. Cjepivo je u redovitom programu cijepljenja u Hrvatskoj za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola.

Registrrana su dva cjepiva – četverovalentno i dvovalentno. Oba su učinkovita protiv tipova 16 i 18 koji najčešće uzrokuju zloćudne promjene. Četverovalentno cjepivo štiti i protiv tipova 6 i 11 koji najčešće uzrokuju kondilome ( bradavice ). Cjepiva su visoko učinkovita, no kako ima zloćudnih tipova koji nisu obuhvaćeni cjepivima i kako infekcija HPV- om nema simptoma, redoviti ginekološki pregledi su i dalje potrebni. Na raspolaganju je osim Papa testa i test tekućinske citologije, pri čemu se iz istog uzorka mogu utvrditi citološke promjene kao i prisustvo i tip HPV- a u stanicama.

6. Nespecifični uretritis

Uzročnik
Upala mokraćne cijevi koja se češće pojavljuje u muškaraca. Izraz “nespecifični” razlikuje tu infekciju od gonoreje koju uzrokuje gonokok. Nespecifičnu upalu najčešće uzrokuje jedan od mikroorganizama kao Ureaplasma urealiticum, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Gardnerella vaginalis ili Trichomonas vaginalis.

Znakovi
Mogu biti oskudni ili kod žena gotovo potpuno izostati. U muškaraca je to peckanje i bolovi pri mokrenju, iscjedak iz penisa. U žena blagi simptomi ili samo pojačan iscjedak. Kako simptomi nisu jako izraženi, infekcija može dugo biti neprepoznata i prenositi se na partnera.

Posljedice
Kod muškaraca može doći do patološkog suženja ( strikture ) mokraćne cijevi te do upale epididimisa ( pasjemenika ). Kod žena postoji opasnost širenja infekcije na druge dijelove urogenitalnog trkta te mogući sterilitet ili izvanmaternična trudnoća.

Liječenje se uspješno provodi antibioticima te je potrebno liječiti oba partnera istodobno.

7. Genitalni herpes

Uzročnik je virus herpes simplex tip2.

Znakovi
Karakteristika ove infekcije je da se uzročnik ne prenosi samo spolnim odnosom nego i dodirom sa zaraženim dijelom tijela, a može se prenijeti i na dijete tijekom vaginalnog porođaja. Znakovi infekcije su 2 do 14 dana nakon zaražavanja crvenilo, peckanje i svrbež te izbijanje mjehurića ( kao kod herpesa na usnama ). Mjehurići pucaju ostavljajući vrlo bolne ranice i stvaraju poteškoće pri mokrenju. Simptomi nestaju nakon 2 do 3 tjedna, ali virus trajno ostaje u tijelu te se bolest može ponovo pojavljivati.

Liječenje
Protiv virusne infekcije nema učinkovitog lijeka. Antivirusnim lijekovima se simptomi mogu ublažiti, smanjiti proširenost izbijanja mjehurića i skratiti vrijeme trajanja akutne faze bolesti.

8. Gonoreja

Uzročnik je bakterija Neisseria gonorrhoe.

Znakovi
Djevojke – neugoda ili bol pri mokrenju i u donjem dijelu trbuha, promijenjen ili pojačan iscjedak, krvarenje iz rodnice izvan menstruacije.
Mladići – peckanje i bol pri mokrenju, bijeli, žuti ili zelenkasti iscjedak iz spolovila, nelagoda, otok i bol u testisima.

Posljedice
Kod muškaraca upala epididimisa ( pasjemenika ) može uzrokovati neplodnost.
Kod djevojaka se upala može proširiti na zdjelične organe ( zdjelična upalna bolest ) te uzrokovati probleme pri zanošenju i u trudnoći.

Liječenje se uspješno provodi antibioticima te je potrebno liječiti oba partnera.

9. HIV infekcija i AIDS

Uzročnik je virus humane imunodeficijencije ( HIV ).

Znakovi
Virus HIV- a se nalazi u tjelesnim tekućinama ( krv, slina, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak ) te je prijenos moguć s krvi zaražene osobe i spolnim odnosom. Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima. Virus napada obrambeni sustav organizma, a arzdoblje bez simptoma bolesti može potrajati od 6 mjeseci sve do 10 godina. Prisutnost virusa se može utvrditi testom na HIV protutijela u krvi.
Osobe koje su samo zaražene nemaju nikakve znakove infekcije, ali mogu prenositi zarazu na druge. Pojava simptoma znači razvoj bolesti ( AIDS ) , a oni uključuju umor, noćno znojenje, gubitak težine, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i obolijevanje od bolesti koje se ne pojavljuju u osoba s neoštećenim imunim sustavom.

Liječenje
HIV infekcija se ne može izliječiti ali se može uspješno liječiti. Napredovanje bolesti i ublažavanje simptoma može se postići antiretrovirusnim lijekovima te osoba može dugo funkcionirati i živjeti.
Strah od AIDS- a je opravdan , ali nije opravdana panika.

10. Što učiniti za zaštitu od spolno prenosivih infekcija

 • izbjegavati rizično spolno ponašanje
 • dobro razmisliti o početku spolnih odnosa i imati jednog partnera koji je zdrav
 • upotrebljavati kondom
 • svakako izbjegavati spolne odnose pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava

 

Naruči se za ginekološki pregled.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.