Naručite se na ginekološki pregled!

Dr. Gordan Crvenković je iskusan specijalist ginekologije.. Ginekološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda žena. Naručite se na bezbolan pregled.

Naruči se

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled sastoji se od vizualnog pregleda vanjskog spolovila (velike/male stidne usne i ulaz u rodnicu), pregleda sa instrumentom (spekulum) kojim prikazujemo sluznicu rodnice i vrata maternice (cervix), te dvoručnog (bimanualnog) pregleda kojim procijenjujemo veličinu, položaj, konzistentnost i pomičnost ženskih spolnih organa (maternice, jajovoda, jajnika). Ginekološki pregled je u normalnim situacijama bezbolan i ne zahtijeva nikakovu pripremu pacijentice.

ginekoloski pregled zagreb

Prvi ginekološki pregled  je preporučljivo obaviti nakon stupanja u spolni život (nakon prvog spolnog odnosa) ili u patološkim slučajevima (bolnost, izostanak/neredovitost mjesečnice, febrilitet, iscjedak, peckanje, svrbež), neovisno o spolnom odnosu. Prvi ginekološki pregled može biti upotpunjen (preporučljivo) i uzimanjem obriska za PAPA (citološku) analizu.

Pregled je potrebno učiniti:

  • pri godišnjem, kontrolnom posjetu ginekologu
  • u trudnoći (jednom mjesečno)
  • u slučaju sumnje na upalu (klamidija, trihomonijaza, vaginoza, i dr.)
  • ako postoje bolovi u zdjelici ili leđima

 

Preporučljivo je unutar 48 sati prije pregleda ne koristiti nikakove farmaceutske pripravke za održavanje intimne higijene, ne imati spolni odnos, ne koristiti tampon, vaginalete ili kremu.
Obzirom da često nakon ginekološkog pregleda slijedi uzimanje obriska za citološku analizu (Papa test) preporuka je ne doći na pregled tijekom menstruacijskog krvarenja. Idealno vrijeme za uzimanje obriska je izmedju 10 i 15 dana ciklusa.

U slučaju potrebe ili sumnje na onkološku bolest vrata maternice ili rodnice moguće je za vrijeme ginekološkog pregleda učiniti i biopsiju tkiva (uzeti komadić tkiva) za histološku analizu. U slučaju sumnje na upalu pri ginekološkom pregledu potrebno je učiniti i obriske vrata maternice (“cervikalni bris”) za mikrobiološku analizu.

GynNova ginekološka ordinacija koristi najsuvremeniju opremu (ginekološki stol “Borcad” sa automatskom prilagodbom položaja pacijentice, monitorom za pacijenticu, digitalnim videokolposkopom i grijačem instrumenata), a materijale za citološku, histološku i mikrobiološke analize šaljemo u renomirane klinike i laboratorije u Zagrebu.

Naruči se za ginekološki pregled

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.