Naručite se na ginekološki ultrazvuk jajnika i IOTU-ultrazvučnu procjenu rizika za rak jajnika!

Rana detekcija raka jajnika od vrlo je važnog značaja. Ordinacija “GynNova” (dr. Crvenković) je jedina u Hrvatskoj od 2015. godine licencirana za IOTA pretragu.

Naruči se

IOTA – ultrazvučna metoda procjene rizika za rak jajnika

Pregled za ranu detekciju raka jajnika

Rak jajnika je vrlo opasna bolest. Smrtnost od ove zloćudne bolesti se kreće između 70 % i 80 %. U medicini je poznat i pod nazivom “tihi ubojica”. Otkriva ga se najčešće u poodmaklom stadiju jer je do tada praktički bez simptoma (nadutost, pritisak ili bolovi u donjem abdomenu, otežano mokrenje i stolice). Stoga je rana detekcija ove bolesti od vrlo važnog značaja.

Brojne metode rane detekcije su korištene u posljednjih 30-ak godina. Neke od njih su: color doppler ultrazvučne analize prokrvljenosti jajnika, ultrazvučni ginekološki pregled, tumorski biljezi, 3D ultrazvuk, magnetska rezonanca i genetske analize. Niti jedan od navedenih načina nije se pokazao dovoljno osjetljivim za ranu dijagnozu bolesti.

Što znači IOTA?

Od 2013. godine u upotrebi je IOTA (International Ovarian Tumor Analysis) procjena rizika za rak jajnika.

Međunarodni tim stručnjaka iz Belgije, Engleske i Švedske je na osnovi dotadašnjih rezultata dijagnostike raka jajnika napravila algoritam po kojem se ova bolest otkriva u 90 % slučajeva, najčešće već u ranoj fazi. Baziran je na kombinaciji ultrazvučne slike, prokrvljenosti jajnika i tumorskih biljega (CA 125). Stručnost i iskustvo ginekologa i kvaliteta ultrazvučnog aparata su od velikog značaja u donošenju precizne dijagnoze.

Ordinacija GynNova

Doktor Crvenković u ordinaciji GynNova, jedini je u Hrvatskoj od 2015. godine, licenciran za ovu pretragu.

U ordinaciji posjedujemo i ultrazvučni aparat (Samsung WS-80A Elite) koji jedini sadrži IOTA softwer. Tijekom posljednjih 30 godina dr. Crvenković je svoje znanje u ranoj dijagnostici raka jajnika stjecao u vrhunskim klinikama širom svijeta pod mentorstvom najzvučnijih imena iz tog područja kao što su prof. Asim Kurjak, prof. Lawrence Platt, prof. Dirk Timmerman. Ciljna grupa pacijentica za ovu pretragu su žene s opterećenom obiteljskom anamnezom (majka, sestra, teta ili baka oboljele od raka jajnika, dojke, maternice ili debelog crijeva) te žene s dijagnosticiranom cistom jajnika.

Kako IOTA metoda pomaže u procjeni rizika za rak jajnika?

Ginekološki UZV ključan je jer se ultrazvučnim pregledom analizira morfologija jajnika (veličina, rubovi, gustoća sadržaja ciste, prisutnost izraslina unutar ciste, sjene oko ciste) kao i količina krvnih žila jajnika. U kombinaciji s vrijednostima CA 125 kompjutorskim izračunom dobiva se procjena rizika za rak jajnika (u postotcima). Ova informacija je od velike vrijednosti ginekologu i pacijentici za odluku o načinu liječenja (ekspetativni ili operacija, zračenje i kemoterapija), a u konačnici i o kvaliteti daljnjeg života. Rana dijagnoza = uspješno izlječenje!

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.