Rak jajnika-tihi ubojica

Rak jajnika je 5. rak po smrtnosti u žena. Od njega umire najveći broj žena od svih rakova ženskog spolnog sustava. Zovu ga i “tihim ubojicom”, jer je bez simptoma u ranoj fazi. Stoga je rana dijagnoza ključna za uspješno liječenje i preživljavanje!!

Ova zloćudna bolest je češća u:

– postmenopauzalnih žena

– žene koje su preboljele neki od ostalih rakova (dojke, maternice, debelog crijeva)

– žene u čijoj obitelji ima slučajeva raka jajnika, dojke, maternice i debelog crijeva

– pretile žene

– neplodne žene i žene tretirane hormonima

– žene koje puše i/ili konzumiraju alkoholna pića

Odredjene promjene životnog stila mogu umanjiti rizik za ovu bolesti. Tu podrazumijevamo zdravu (nemasnu) prehranu, radjanje, hormonsku kontracepciju.

Simptomi (rani) raka jajnika se teško prepoznaju i često ih žene zamijenjuju sa manje važnim simptomima. U njih spadaju nadutost, bol ili pritisak u abdomenu, učestalije mokrenje, mučnina, dobivanje na težini, nedostatak zraka i bolovi u ledjima.

Dijagnoza raka jajnika je komplicirana. a kao najdjelotvornijima su se dosada pokazali ultrazvuk i biokemijski parametri (tumorski biljezi CA-125 i ROMA index).

Odnedavno nam je na raspolaganju poseban ultrazvučni softver (IOTA) koji kombinacijom ultrazvučnih i biokemijskih parametara sa velikom sigurnošću procjenjuje rizik za ovu smrtonosnu malignu bolest.

Dr Crvenković je svojim 30godišnjim iskustvom u ovom području i jedini hrvatski član ove medjunarodne asocijacije. U “GynNovi” koristimo najnoviji ultrazvučni aparat (SAMSUNG WS80 A Elite) opremljen ovim softverom.

Obratite nam se sa povjerenjem.