Praćenje trudnoće po tjednima

Trudnoća se s razlogom naziva “drugo stanje”. Kako bi se prilagodilo rastu i razvoju djeteta, Vaše tijelo prolazi kroz dinamične promjene. Fascinantna je činjenica kako u svega 40 tjedana može doći do razvitka novog, malog Čovjeka.

U nastavku možete pročitati sve o tome što se događa u Vašem tijelu tijekom trudnoće, te načinu prilagodbe Vašeg tijela. Isto tako, možete pročitati i sve što Vas zanima o tijeku razvoja Vašeg djeteta.

 

Prvo tromjesečje

 1. Tjedan

Prvi tjedan trudnoće jest tjedan u kojem ste imali svoju posljednju mjesečnicu. Iako se oplodnja nije dogodila tada, već u periodu od dva tjedna nakon toga, ginekolozi računaju datum trudnoće od prvog dana Vaše zadnje menstruacije.

 

Veoma često pitanje u ginekološkoj praksi jest iz kojeg se razloga trudnoća računa na takav način. Odgovor je veoma jednostavan: veoma rijetko se može točno precizirati datum začeća, dok je datum posljednje menstruacije mjerljiv.

 

Pritom, dijete još nije začeto, nego se Vaše tijelo priprema za moguće začeće.

Obzirom na pojavnost menstruacije, osjećate se normalno, uz moguću pojavnost promjena u raspoloženju, umora, anksioznosti ili sličnih simptoma koji se mogu pripisati mjesečnici.

 

 1. Tjedan

U ovom se tjednu obično događa oplodnja jajne stanice.

Kako bi došlo do oplodnje, mora doći do izbacivanja jajne stanice, odnosno do biološkog procesa ovulacije. Nakon što je jajna stanica izbačena iz jajnika, može preživjeti u materinici 36 do 48 sati. U tom se periodu obično dogodi oplodnja. U tom trenutku, spol Vašeg djeteta već je određen, obzirom da se unutar spermija može nalaziti X ili Y kromosom, dok se u jajnoj stanici nalazi isključivo X kromosom.

 

PROMJENE KOD VAS: maternica se sprema za prihvaćaj oplođene jajne stanice, odnosno zigote. Njena je sluznica zadebljana i dobro prokrvljena. Iscjedak koji možete primijetiti je u tom periodu sluzav, rastezljiv i proziran.

 

 1. Tjedan

U ovom tjednu započinje putovanje oplođene jajne stanice iz jajovoda prema maternici. Pritom, ona se počinje dijeliti.

 

PROMJENE KOD VAS: Obzirom da Vam mjesečnica još nije izostala, ne primjećujete nikakve simptome

 

 1. Tjedan

U četvrtom tjednu trudnoće dijete se ugnijezdi u zadebljanu sluznicu maternice koja je puna hranjivih tvari, te se naziva blastocista.

 

PROMJENE KOD VAS: Zamijetili ste kako je došlo do izostanka mjesečnice, te tražite razloge koji su doveli do izostanka. Započinjete s korištenjem testa za trudnoću. Pritom, test za trudnoću funkcionira na principu detektiranja prisutnosti i količine hormona koji se počinje lučiti čim dođe do ugradnje oplođene jajne stanice u sluznicu maternice, a zove se humani korionski gonadotropin, odnosno beta-HCG. Isto tako, ukoliko sumnjate na trudnoću, a mjesečnica Vam još nije izostala, vrijednosti navedenog hormona možete izvaditi iz krvi, te pratiti povećanje njegovih vrijednosti kroz nekoliko dana.

Iscjedak više nije prisutan, ali može doći do pojave točkastog krvarenja, koje prati ugradnju oplođene jajne stanice u sluznicu maternice, te traje svega par dana.

 

 1. Tjedan

U petom tjednu trudnoće dolazi do početka razvoja unutarnjih organa djeteta.

Isto tako, u ovom tjednu dolazi do razvitka neuralne cijevi, odnosno osnove za razvitak mozga i kralježnične moždine.

Iz vanjskog dijela blastociste razvila se i posteljica.

 

U ovom je tjednu veličina Vašeg djeteta svega nekoliko milimetara, ali je njegov rast ubrzan.

 

PROMJENE KOD VAS: U ovom tjednu može doći do pojave ranih simptoma koji mogu upućivati na trudnoću, a oni su: mučnina, nadutost, osjećaj sitosti, osjetljivost i bol u grudima, povećan umor i iscrpljenost, razdražljivost.

 

 1. Tjedan

U ovom tjednu počinje kucati srce Vašeg djeteta, čije ubrzane otkucaje možete čuti i putem ultrazvuka. Pritom, razvija se i pupkovina, kao i mali “pupljci” iz kojih će se razviti ruke Vašeg djeteta. Isto tako, razvijaju se i temelji za kasniji razvoj očiju i ušiju.

 

Dijete je veličine 8 milimetara, veličine grožđice.

 

PROMJENE KOD VAS : osjećate povećani umor i iscprljenost, što se može pripisati velikoj količini energije koja je potrebna za razvoj djeteta, ali i raznim hormonalnim promjenama kroz koje Vaše tijelo prolazi. Moguća je i pojavnost glavobolja i mučnina, koje se mogu javiti u bilo koje doba dana. I dalje osjećate osjetljivost i bol u grudima, dok Vam trbuh može biti povećan radi nadutosti.

 

 1. tjedan

U ovom tjednu dolazi do početnog razvoja mozga i leđne moždine. Isto tako, oblikuje se lice, ruke se izduljuju i dolazi do razvitka “pupoljaka” koji će se kasnije razviti u noge Vašeg djeteta. Nadalje, dolazi do razvitka prstića.

 

Plod je u ovom tjednu trudnoće veličine borovnice, odnosno između 10 i 13 milimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: iscrpljenost i umor su simptomi koje možete osjećati kroz cijelu trudnoću, ali su izuzetno karakteristični i izraženi u prvom tromjesečju Vaše trudnoće. Mučnina u ovom periodu veoma često dovodi do povraćanja. Pritom, naš je savjet ukloniti svu hranu iz vidokruga, manje se izlagati mirisima hrane te jesti u manjim i češćim obrocima. Svakako izbjegavajte hranu koja Vam smeta. Isto tako, možete iskusiti i promjene raspoloženja.

 

 1. tjedan

U ovom tjednu prstići Vašeg djeteta su se razvili, te započinje s kretnjama u maternici. Isto tako, razvio se i nosić, usnice, osnove za zube, kao i vjeđe.

 

U ovom je trenutku plod veličine između 14 i 18 milimetara, odnosno veličine zrna graha.

 

PROMJENE KOD VAS: Umor i iscrpljenost već su postali dio Vaše svakodnevnice, a ovoj paleti simptoma nadodaje se i pojačan osjet njuha, koji može pogoršati osjećaj mučnine. Uz to, može doći do pojave zatvora. Naš je savjet da u tom slučaju u prehranu uvedete namirnice koje su bogate vlaknima, poput brokule, cikle, badema, leće, zobenih pahuljica.

U ovom tjednu može doći do pojave grčeva, koji su normalni, uzveši u obzir širenje maternice. No, ukoliko se grčevi pojačaju, ili dođe do krvarenja, obavezno se javite liječniku.

 

 1. Tjedan

Od ovog tjedna plod se naziva fetusom. Noge i ruke se formiraju, dok se oči i uši još uvijek razvijaju.

Posteljica u ovom tjednu preuzima ulogu prehrane i opskrbe djeteta nutrijentima.

 

Dijete je u ovom tjednu veličine kikirija, odnosno oko 20 milimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Uz već prethodno opisane simptome u vidu slabosti, mučnina i probavnih smetnji, u ovom tjednu može doći do pojačanog apetita, želje spram određenih namirnica ili gađenja spram namirnica koje ste ranije obožavali. Obzirom da dijete pritišće mokraćni mjehur, dolazi i do učestalijeg mokrenja.

 

 1. Tjedan

Djetetovi udovi su formirani, mišići su razvijeni, te se Vaše dijete kreće, miče nožicama i ručicama, dira si lice. Iako su u ovom trenu spolni organi razvijeni, radi veličine djeteta, oni na ultrazvuku još nisu vidljivi.

Od ovog tjedna možete provesti i prenatalni test kojim se određuje prisutnost tjelesnih i spolnih anomalija, kao i definitivan nalaz spola djeteta.

 

U ovom je tjednu dijete veličine masline, odnosno oko 30 milimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Polako počinjete primjećivati kako Vam stare hlače više ne pristaju kao ranije. Struk Vam postaje širi, donji dio trbuha postaje čvršći. U ovom tjednu biste mogli očekivati olakšanje simptoma slabosti i umora. Neki od dodatnih simptoma koje možete osjećati su vrtoglavica i osjećaj težine u grudima.

 

 1. Tjedan

U ovom tjednu dolazi do razvitka djetetova lica, te započinje s gutanjem plodne vode. Srce Vašeg djeteta je razvijeno te kuca s frekvencijom od oko 180 otkucaja u minuti.

 

U ovom tjednu dijete je veličine manje jagode, odnosno oko 35 milimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Subjektivan osjećaj mučnine može i dalje biti prisutan. Kosa i nokti Vam brže rastu, a radi oscilacija u hormonskim vrijednostima, može doći do mašćenja kože i pojave akni.

 

 1. Tjedan

U ovom tjednu dolazi do polaganog razvitka kosice, i noktiju na prstima. Dijete sisa palac, otvara i zatvara šake.

 

U ovom je tjednu dijete veličine šljive, oko 6,5 centimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Trbuh postaje uočljiv, smanjuju se mučnina, povraćanje, umor i slabost. Moguće je učestalije mokrenje, te pojačan vaginalni iscjedak, koji je u potpunosti normalan. No, ukoliko primijetite bilo kakve promjene u iscjetku, što se tiče mirisa, boje itd. Obavezno se javite svojem ginekologu.

 

Sa završetkom ovog tjedna završava prvo tromjesečje, odnosno najosjetljivije razdoblje Vaše trudnoće. Plod je u ovom vremenskom periodu najosjetljiviji na štetne čimbenike koji mogu nepovoljno utjecati na njegov razvoj.

 

U periodu nakon 10.tjedna trudnoće možete i napraviti prenatalni test koji Vam pruža saznanje o mogućim poremećajima kod Vašeg djeteta.

 

Drugo tromjesečje

U ovom se periodu Vaše dijete ubrzano razvija, te se radi prilagodbe počinjete osjećati odmornije.

 

 1. Tjedan

Vaše se dijete u ovom tjednu aktivno miče i guta plodnu vodu, formiraju se vanjski spolni organi.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete veličine limuna, odnosno oko 8 centimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Trbuh je uočljiv i raste, dobivate na kilaži. Simptomi poput mučnine se značajno smanjuju.

U ovom je tjednu Vaše dijete veličine breskve, odnosno između 8,5 i 9 centimetara.

 

 1. Tjedan

Pojavljuju se kosa i obrve, lice se jasnije vidi. U narednim će tjednima biti moguće otkriti i spol djeteta na ultrazvuku. Djetetovo tijelo prekrivaju fine dlačice, koje se nazivaju lanugo dlačice, a čija je funkcija zaštita djetetove kože.

 

PROMJENE KOD VAS: Smanjuje se pritisak na mokraćni mjehur jer se maternice pomiče iz zdjelice u trbušnu šupljinu. Apetit je povećan. Postoji mogućnost da ćete osjećati lagane grčeve u području zdjelice, koji se mogu pripisati rastezanju mišića i ligamenata.

 

 1. Tjedan

Nožice Vašeg djeteta se u ovom tjednu produljuju, te se mišići razvijaju i pokreću. Polagano se razvija i sluh Vašeg djeteta, te se preporuča što češće komuniciranje s Vašim djetetom putem priča, pjevanja itd.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete veličine jabuke, odnosno oko 10 centimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Radi pomicanja maternice u trbušnu šupljinu i njenog vršenja pritiska na želudac moguće je da ćete osjetiti probavne smetnje i nelagodu u želucu. Radi toga Vam savjetujemo konzumiranje nezačinjene, lagane hrane u manjim obrocima. Ukoliko Vam smetnje budu preizražene, možete se javiti Vašem ginekologu koji Vam može ponuditi preparate za otklanjanje želučanih tegoba. Također, povećava se količina iscjetka iz rodnice.

 

 1. Tjedan

Vaše se dijete aktivno pokreće u maternici, te radi razvijenih mišića već može raditi grimase.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete veličine naranče, odnosno oko 12 centimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Radi povećanja mase Vas i djeteta mogu se javiti bolovi u leđima. Isto tako, može doći do pojave zatvora, manjka koncentracije i zaboravljivosti, što Vas ne treba zabrinjavati.

 

 1. Tjedan

Dijete aktivno guta plodnu vodu te mokri, kosa i obrve se dodatno razvijaju.

 

Djetetova masa u ovom tjednu iznosi 150g, te je ono veličine šipka, odnosno oko 14 centimetara.

 

PROMJENE KOD VAS: Počinjete osjećati lagane pokrete Vašeg djeteta, radi razvijanja mišića. Radi širenja kože na trbuhu možete osjetiti svrbež, te može doći do pojave strija koje možete kontrolirati mazanjem ulja.

 

18.tjedan

U ovom tjednu Vaše dijete osluškuje otkucaje Vašeg srca, disanje i mumljanje Vašeg glasa. Na koži se u ovom tjednu stvara bijeli, sirasti sloj koji u kombinaciji s lanugo dlačicama štiti kožu Vašeg djeteta. Iako ima glasnice, Vaša beba ne može proizvoditi zvukove jer su mu pluća puna plodne vode.

Od ovog tjedna započinje idealno vrijeme za provedbu 4-D ultrazvuka, kao i Anomaly scana, o čemu više možete pročitati ovdje.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete veličine 15 cm, poput artičoke, te je teško oko 200 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Noge i ruke Vam počinju oticati te može doći do pojave proširenih vena na nogama, što si možete olakšati podizanjem nogu i ruku u povišeni položaj.

 

 

19.Tjedan

Djetetov spol se u ovom trenu može jasno utvrditi na ultrazvuku. Vaše je dijete neprestano aktivno, te se su mu noge i ruke u proporciji s ostatkom tijela.

 

Vaše je dijete u ovom tjednu dugačko oko 17 centimetara, otprilike veličine manga, te je teško oko 250 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Vrlo vjerojatno često osjećate bolove u leđima i kukovima, radi čega Vam preporučamo laganu tjelovježbu i svakodnevno istezanje, unutar Vaših mogućnosti. Radi probavnih smetnji Vam savjetujemo da izbjegavate masnu i začinjenu hranu.

 

 

20.Tjedan

U ovom tjednu koža Vašeg djeteta postaje deblja, kosa, nokti i dlačice na tijelu rastu, te se Vaše dijete aktivno kreće i osluškuje svoju okolinu. Isto tako, počinje prepoznavati Vaš glas.

 

U ovom je tjednun Vaše dijete dugačko oko 18 centimetara, te je teško oko 300 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Radi širenja maternice dolazi do kratkoće daha. Noge Vam počinju oticati sve češće,a probavne su smetnje i dalje prisutne. Obzirom da je dijete dosta aktivno, pokrete Vašeg djeteta osjećate sve češće.

 

 

21.Tjedan

U ovom tjednu započinje rad probavnog sustava Vašeg djeteta, kod dječaka se testisi počinju spuštati u prepone.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete dugo oko 27 centimetara, te je teško oko 350 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: U ovom tjednu može doći do pojave materničnih kontrakcija, koje se još nazivaju i Braxton-Hicks kontrakcije, čija je svrha priprema Vaše maternice za porođaj. One Vas ne trebaju zabrinjavati, kratkog su trajanja, bezbolne, te nestanu kada promijenite položaj.

 

22.Tjedan

U crijevima Vašeg djeteta počinje se formirati mekonij, odnosno djetetova prva stolica nakon porođaja. Sada ono već ima pravilan ritam budnosti i spavanja, te reagira na podražaje.

 

Vaše je dijete u ovom tjednu veličine 28 centimetara te je teško oko 500 grama.

PROMJENE KOD VAS: Bolovi u donjim leđima postali su uobičajena pojava. Isto tako, možete primijetiti pojačan rast dlaka po cijelom tijelu, kao i izraženiji vaginalni iscjedak.

 

 

23.Tjedan

U koži se razvija pigment melanin, koji je odgovoran za boju kože. Također, formiraju se otisci prstiju.

 

Dijete je u ovom tjednu dugo oko 28 centimetara i teško oko 550 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Otečene noge postale su normalan dio Vaše svakodnevnice, a prema pokretima Vašeg djeteta možete i pratiti kada ono spava, a kada je budno.

 

24.Tjedan

Razvija se dišni sustav, koji priprema Vaše dijete za njegov prvi izdisaj. Vaše se dijete pritom priprema na to tako da povremeno udiše i izdiše plodnu vodu.

 

PROMJENE KOD VAS: Uz već natečene ruke i noge, dolazi do pojave grčeva u nogama. Radi toga Vam savjetujemo lagane šetnje te istezanja.

 

25.Tjedan

Dijete se aktivno kreće, pokreti su mu usklađeniji.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete dugačko oko 34 centimetra, te je težine oko 700 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Sve češće mokrite i osjećate zatvor, uz nelagodu u želucu. Radi izraženog pritiska i probavnih smetnji može doći do pojave hemoroida.

 

26.Tjedan

Obzirom da su u ovom periodu okusni pupoljci djeteta u potpunosti razvijeni, ono može reagirati mrštenjem kad pojedete nešto kiselo ili gorko. Isto tako, djetetu je razvijen osjet za dodir pa može osjetiti dodire preko trbuha.

 

Dijete je u ovom tjednu dugo oko 35 centimetara, te je teško oko 750 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Počinju se javljati problemi sa spavanjem, kontrakcije maternice su sve češće. U ovom je periodu važno da pijete što više tekućine i da koristite svaku prliku za odmor.

 

27.Tjedan

Dijete u ovom tjednu počinje otvarati oči i gledati. Mozak se brzo razvija, dijete sanja.

 

U ovom je tjednu veličina Vašeg djeteta oko 36 centimetara, te je ono teško oko 870 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Možete osjećati i povremene glavobolje, konstipacije, te bježanje mokraće. Bježanje mokraće vam se najčešće javlja prilikom kašljanja, kihanja ili jakog naprezanja, što je u potpunosti normalno.

 

Istekom 27.tjedna trudnoće završava se i drugo tromjesečje Vaše trudnoće. Mnoge trudnice ovaj period nazivaju najljepšim i najugodnijim, jer dolazi do smanjenja svih onih reških simptoma, teje moguće uživanje u trudnoći. Važno je napomenuti kako nijedna trudnoća nije ista, čak ni ako se radi o različitim trudnoćama kod iste žene. Ukoliko Vas nešto zabrinjava, svakako Vam savjetujemo da se obratite svojem ginekologu.

 

 

Treće tromjesečje

Ulaskom u treće tromjesečje ulazite u posljednju fazu Vaše trudnoće. Obzirom da u ovom periodu Vaše dijete ubrzano dobiva na tjelesnoj masi, može doči do izraženije pojave umora, potrebe za mokrenjem i probavnih smetnji.

 

28.Tjedan

U ovom periodu Vaše dijete počinje često štucati, što u nekim trenucima možete i osjetiti. Živčani sustav je u završnoj fazi razvoja.

 

Vaše dijete je u ovom tjednu dugačko oko 37 centimetara, te je teško oko 1 kilograma.

 

PROMJENE KOD VAS: Bolovi u tijelu su značajno izraženiji, što se može pripisati hormonalnim promjenama. Nemojte se iznenaditi ukoliko iz dojki povremeno potekne mala količina mlijeka. Ovo se mlijeko naziva i kolostrum, odnosno prva hrana Vašeg djeteta.

 

 

29.Tjedan

U ovom tjednu oči Vašeg djeteta poprimaju plavu boju, koja se može promijeniti u periodu do 6 mjeseci nakon rođenja.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugo oko 38 centimetara, a teško je oko 1100 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Nastavljaju se svi simptomi koje ste imali ranije: bol u leđima, umor, zatvor, nelagoda u želucu.

 

 

30.Tjedan

Dijete povećava svoju tjelesnu masu te je samo sposobno regulirati svoju tjelesnu temperaturu. Ono istražuje svoju okolinu, igra se s pupkovinu, okreće se, dira si lice, ruke i noge.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete dugo oko 40 centimetara, te je teško oko 1400 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Radi oticanja nogi preporučamo Vam laganu šetnju, a radi problema sa spavanjem Vam sugeriramo da izbjegavate kofein te da koristite potporne jastuke za spavanje.

 

 

31.Tjedan

Djetetov dišni i probavni sustav su u završnoj fazi razvitka. Vaše dijete pritom dobiva na težini, te se usporava njegov rast u duljini.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugačko oko 42 centimetra, te je teško oko 1600 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Kratkoća daha je sve izraženija. Ukoliko osjetite napor, prestanite se naprezati i odmorite koliko god Vam je potrebno.

 

 

32.Tjedan

Radi manjka prostora dijete se manje pomiče u maternici. Većinu svojeg vremena provodi spavajući, kao da se priprema za početak svog života.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugačko oko 43 centimetra, a teži oko 1800 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: U ovom periodu ćete manje osjećati pokrete djeteta, ali neka Vas to ne brine, naprosto nema mjesta. Bradavice postaju tamnije, a kontrakcije su sve češće. Sve teže pronalazite ugodan položaj.

 

33.Tjedan

Lanugo dlačice koje smo spomenuli na početku Vaše trudnoće sada nestaju, otpadaju, te stvaraju mjesta za pojavu pravih dlačica.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugačko oko 44 centimetra te je teško oko 2000 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Vaš je metabolizam ubrzan, te radi toga možete povremeno osjetiti navale vrućine. Glavobolje najčešće nastaju zbog dehidracije te Vam se sugerira da pijete što više tekućine.

 

34.Tjedan

Dijete je postavljeno u stavu glavicom, što znači da se priprema za porod i pozu koju će zauzeti prilikom poroda. Količina masnog tkiva kod djeteta se značajno povećava.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugačko oko 46 centimetara i teško oko 2400 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Gležnjevi, stopala i šake su Vam već uobičajeno natečeni, što si možete olakšati postavljanjem nogu u povišeni položaj. Isto tako, osjećate izniman pritisak u području mjehura, koji Vas sve češće i češće tjera na mokrenje. Kontrakcije su sve češće i češće, i ne trebaju Vas zabrinjavati. One bi u načelu trebale biti kratkotrajne, što znači da ukoliko postanu dugotrajne ili jako bolne, odmah se morate javiti svojem liječniku.

 

35.Tjedan

Dijete uredno odgovara na sve podražaje, bilo one taktilne, zvučne ili svjetlosne. Isto tako, u većoj mjeri miče ručicama i nožicama.

 

U ovom tjednu Vaše je dijete dugačko oko 47 centimetara, a teško je oko 2700 grama.

PROMJENE KOD VAS: Obzirom da se Vaše tijelo intenzivno priprema za porod, normalno je da se osjećate iscrpljeno.Ukoliko osjećate teže smetnje radi zatvora, a prehrana bogata vlaknima Vam ne pomaže, javite se svojem ginekologu kako bi Vam prepisao dodatke prehrani koji bi Vam bili od pomoći.

 

36.Tjedan

Vaše je dijete postavljeno u konačnu pozu u kojoj će se roditi. Najčešće se radi o stavu glavicom, iako ponekad zna biti u stavu zadkom, odnosno guzom. Iako pluća još uvijek dozrijevaju, Vaše je dijete spremno za porod.

 

U ovom je tjednu Vaše dijete dugačko oko 48 centimetara, a teško i dalje oko 2700 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: obzirom da se dijete spušta prema porođajnom kanalu, osjećate manji pritisak na mokraćni mjehur. Isto tako, iscjedak iz rodnice je značajno povećan, što je u potpunosti normalno i ne treba Vas zabrinjavati.

 

 

37.Tjedan

Počevši s ovim tjednom, trudnoća se smatra terminskom te porod može započeti bez straha u bilo kojem trenutku.

 

Dijete je spremno za porod te je u ovom tjednu teško oko 50 centimetara i teško oko 3000 grama.

 

PROMJENE KOD VAS: Mučnina i nelagoda u želucu su normalna pojava, bolovi i potreba za mokrenjem se povećavaju. Vaša se maternica priprema za prave trudove Braxton-Hicks kontrakcijama, koje prestaju ako promijenite položaj. U ovom trenutku trebate početi paziti prestaju li Vam trudovi kada promijenite položaj. Ukoliko ne prestaju, može se raditi o pravim trudovima.

 

 

38.Tjedan

Sirasti sloj polagano nestaje s kože Vašeg djeteta. Pluća su se razvila te je Vaše dijete spremno za život izvan Vašeg tijela.

 

PROMJENE KOD VAS: Osjećaj tjeskobe ili uznemirenosti je u ovom periodu apsolutno normalna pojava, obzirom da se termin Vašeg poroda približava.

 

 

39.tjedan

Ruke Vašeg djeteta su u ovom trenu prekrižene na prsima, a glavica je položena na prsni koš. Vaše je dijete spremno za porod.

 

PROMJENE KOD VAS: Kontrakcije postaju konstanta pojava, vaginalni iscjedak je gust, pojačan i s mogućim primjesama krvi. Odmarajte koliko možete, Vaše dijete uskoro dolazi.

 

40.Tjedan

Vaše dijete se porađa.

 

Ukoliko ste prešli 40.tjedan i Vaše se dijete još uvijek nije rodilo, ne strahujte, terminska trudnoća je normalna sve do 42.tjedna.

 

Čestitamo Vam! Postali ste majka! Sada započinje dinamično razdoblje za Vas i Vašu obitelj. Želimo Vam svu sreću!

 

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova