Prvi ginekološki pregled

Normalno je da ste zabrinuti prije prvog ginekološkog pregleda. Ne znate što očekivati. Isto tako, normalno je da postoji doza srama. Namjera mi je da se poslije čitanja ovog članka uvjerite da se radi o bezbolnom pregledu koji traje 3-5 minuta. Važno je napomenuti da odaberete ginekologa koji je svjestan da se radi o osjetljivom pregledu, ginekologu koji će Vam pomoći da se opustite i koji je spreman odgovoriti na Vaša pitanja.

Što je to ginekološki pregled?

Ginekološki pregled je način na koji će Vaš ginekolog/ica pregledati Vaše ginekološke organe i ustanoviti Vaš ginekološki problem.

Kada je potrebno učiniti prvi ginekološki pregled?

Brojni ginekolozi se slažu da je prvi ginekološki pregled poželjno učiniti kada imate neki od ginekoloških problema, ili (ako ih nemate) sa navršenom 21. godinom života. Moj stav je da prvi ginekološki pregled treba učiniti nakon prvog (vaginalnog) spolnog odnosa (bez onbzira imate li problema) ili ako imate problem i prije prvog spolnog dnosa.

Simptomi koji Vas moraju navesti na prvi ginekološki pregled su:

  • bol u donjem abdomenu ili oko vanjskog spolovila
  • iscjedak iz rodnice ili vlažnost donjeg rublja koji uzrokuju svrbež, peckanje i neugodan miris
  • izostanak prve mjesečnice sa navršenih 15 godina
  • vaginalno krvarenje koje traje dulje od 10 dana
  • izostanak mjesečnice (u djevojaka koje su imale spolni odnos)
  • menstrualni bolovi (grčevi)

 

Napominjem da nije važno koliko imate godina ili ako ste spolno aktivni. Ako imate neki od ovih simptoma savjetujem da se javite ginekologu.

Trebam li učiniti ginekološki pregled ako sam “djevica”?

Čak i ako niste imali spolni odnos savjetujem da se javite ginekologu ukoliko imate ginekološki problem. Ginekološki pregled ne mijenja situaciju u smislu straha od prokidanja himena (isto kao što koristite tampone u vrijeme mjesečnice).

Što morate učiniti prije pregleda?

Napomenite kod naručivanja na pregled da se radi o prvom ginekološkom pregledu. Sestra će Vas uputiti o kakvom se pregledu radi i što očekivati od samog pregleda. Na taj način će umanjiti strah od pregleda. Nadalje, nemojte imati spolni odnos ili koristiti vaginalne kreme ili gelove 24 sata prije pregleda.

Koja pitanja će Vam postaviti ginekolog prilikom prvog ginekološkog pregleda?

Pitanja koja će Vas postaviti ginekolog odnose se na:

  • Vaše opće zdravlje, alergije i lijekove koje trenutno uzimate
  • Vaše menstruacijske cikluse, npr. sa koliko godina ste dobili prvu menstruaciju, trajanje krvarenja, kako često krvarite, koliko obilno krvarite, kada je započela posljednja menstruacija, imate li bolne menstruacije, sa koliko godina su Vam se počele razvijati grudi
  • Vaš prvi spolni odnos
  • Vaš eventualni iscjedak, njegov miris ili svrbež/peckanje rodnice ili vanjskog spolovila

 

Kako se pripremiti za pregled?

Ako smatrate potrebnim poželjno je da uz Vas budu nazočni majka, prijateljica, partner. Medicinska sestra je uvijek prisutna pri pregledu.

Od čega se sastoji prvi ginekološki pregled?

Vaš ginekolog će Vam prije pregleda objasniti od čega se sastoji pregled. Pregled se vrši u ležećem položaju sa savinutim i rastavljenim nogama u koljenu. Donji dio tijela će biti prekriven sa plahtom.

Poželjno je da uputite ginekologa o eventualnom sramu i nelagodi. Na taj način uputiti ćete liječnika na nježan i blag pristup.

Ginekološki pregled se sastoji od tri dijela:

Inspekcija: Vaš ginekolog će promatrati vanjski dio spolnih organa (velike i male usne, klitoris, analni dio)

Pregled spekulumom: Spekulum je metalni (ili plastični) instrument koji se bezbolno umetne u rodnicu i na taj način omogućava vizualni pregled rodnice (vagine) i vrata maternice (cervix). Na ovaj način se takodjer omogućava uzimanje obrisaka za citološku (Papanicolau) i mikrobiološku analizu (cervikalni brisevi).

Ručni (bimanualni) pregled: Posljednji dio pregleda kojim ginekolog pregledava stanje maternice, jajovoda i jajnika. Umetanjem jednog (ili dva) prsta u rodnicu pacijentice bezbolno se procjenjuje veličina, konzistencija i pomičnost zdjeličnih organa žene. Druga ruka služi za potisak izvana i na taj način se bezbolno omogućava kompletan pregled. Rijetko se takav pregled vrši kroz debelo crijevo pacijentice.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.