SONO HSG – Pretraga prohodnosti jajovoda

SONO HSG – PRETRAGA PROHODNOSTI JAJOVODA

 Neplodnost kod žena i muškaraca sve je češći problem suvremenog društva. Parovi koji pokušavaju zanijeti smatraju se neplodnima ukoliko uz redovite, nezaštićene spolne odnose ne mogu zanijeti u vremenskom periodu od godine dana.

U tom slučaju, često se inicira provedba određenih postupaka koji mogu pobliže odrediti plodnost, odnosno procijeniti mogući sterilitet.

U sklopu obrade neplodnosti provode se slijedeći postupci:

 

  • Papa test
  • Specijalistički ginekološki pregled
  • Ultrazvuk
  • Cervikalni brisevi
  • Pretraga prohodnosti jajovoda (Sono HSG)
  • Hormonske laboratorijske pretrage
  • Spermiogram

 

Jedan od najznačajnijih postupaka koji se provodi u sklopu obrade neplodnosti jest pretraga prohodnosti jajovoda ili Sono HSG. Sono HSG je neinvazivni postupak, ukupnog trajanja od petnaestak minuta. Pretraga je u potpunosti bezbolna, ali u rijetkim slučajevima može se javiti osjećaj blage nelagode.

 

HSG ili histerosaplinografija, često je bolna pretraga koja za svoju provedbu koristi kontrastno sredstvo, te se provodi rendgenskim putem. Za razliku od njega, Sono HSG koristi Echovist kontrastno sredstvo, koje nema apsolutno nikakve štetne učinke, ne zahtijeva posebnu pripremu, te ne ostavlja mogućnost razvitka nuspojava.

 

Nadalje, sam postupak provedbe Sono HSG pretrage izvodi se na slijedeći način:

Prvenstveno se ultrazvučno promatra položaj i veličina maternice, kao i stanje jajnika, s ciljem pobližeg određivanja karakteristika reproduktivnog sustava, koje su od značaja za pretragu. Zatim se dezinficira rodnica i vrat maternice.

U maternicu se umetne specijalni balon kateter (Cook Medical, SAD). Nakon toga, pod kontrolom ultrazvuka, inicira se 20 ml kontrastnog sredstva (Echovist), koji nam omogućava detaljan prikaz maternične šupljine(kavuma) te stanja prohodnosti jajovoda.

 

Navedena je pretraga u potpunosti bezbolna, njena provedba traje petnaestak minuta, te ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu.

Konačno,  ne dolazi do razvitka nuspojava, te se odmah nakon provođenja pretrage možete vratiti obavljanju svojih svakodnevnih obaveza.