Naručite se na ginekološki ultrazvuk jajnika i IOTU-ultrazvučnu procjenu svih promjena na jajnicima (ciste, novotvorine i tumori)!

Ordinacija “GynNova” (dr. Crvenković) je jedina u Hrvatskoj od 2015. godine licencirana za ovu pretragu. Nova ultrazvučna metoda procjene rizika za rak jajnika i svih promjena na jajnicima. Rana detekcija ovih bolesti od vrlo je važnog značaja.

Naručite se

Ciste jajnika

ŠTO SU CISTE JAJNIKA?

U današnje vrijeme, ciste jajnika postala su uobičajena pojava kod žena, neovisno o starosnoj dobi. One se definiraju kao tvorevine ispunjene tekućinom, te su najčešće dobroćudne i ne zahtijevaju provođenje terapije. Štoviše, prema dostupnoj statistici, kod 95% zabijleženih slučajeva cisti jajnika, radilo se o dobroćudnim tvorbama.

 

Ciste jajnika mogu se podijeliti u dvije skupine: funkcionalne i nefunkcionalne ciste jajnika.

 

Prema tome, u skupinu funkcionalnih cisti spadaju:

 1. FOLIKULARNA CISTA – nastaje ukoliko ne dođe do pucanja folikula i oslobađanja jajne stanice prilikom ovulacije, nakon čega on nastavlja s rastom i puni se tekućinom, najčešće do 6 cm veličine
 2. LUTEINSKA CISTA – nakon oslobađanja jajne stanice iz folikula, dolazi do formiranja žutog tijela (corpus luteum), iz kojeg se može razviti cista veličine do 10 cm
 3. KRVAREĆA CISTA – javlja se kada prilikom pucanja folikula dođe do oštećenja krvne žile

 

Folikularne i luteinske ciste ne zahtijevaju provođenje terapije, te najčešće prođu same od sebe, u roku od nekoliko mjeseci. S druge strane, krvareće ciste, ukoliko se krvarenje ne zaustavi, zahtijevaju operacijsko liječenje.

 

U skupinu nefunkcionalnih cisti jajnika spadaju:

 1. DERMOIDNA CISTA ili TERATOM JAJNIKA- dobroćudna tvorevina koja može biti ispunjena različitim tipovima tkiva
 2. ENDOMETRIOM ili ČOKOLADNA CISTA – kod stanja endometrioze, gdje se tkivo endometrija nalazi izvan samog endometrija, može doći do razvitka ciste ispunjene krvlju, koja s vremenom može poprimiti smećkastu boju
 3. CISTADENOM – dobroćudna tvorba koja se manifestira na vanjskoj strani jajnika

 

Nadalje, ciste jajnika mogu biti i upalne, kao i zloćudne ciste, koje se najčešće razvijaju kod žena starije životne dobi.

 

KOJI SU SIMPTOMI CISTE JAJNIKA?

Nažalost, nalaz ciste jajnika najčešće se postavi bez prethodno zamijećenih simptoma, na redovnom ginekološkom pregledu.

 

Simptomi koji se mogu javiti su:

 • Bol u zdjelici prije ili tijekom menstruacije
 • Bol u zdjelici tijekom spolnog odnosa
 • Bol u donjem dijelu leđa
 • Bolovi u crijevima
 • Osjećaj nadutosti, težine u abdomenu
 • Pojačana osjetljivost grudi
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Nepravilni menstrualni ciklusi
 • Često mokrenje

 

KAKO SE LIJEČE CISTE JAJNIKA?

Postoji nekoliko načina kojima možemo liječiti i pratiti razvitak cisti jajnika. Najčešće, ciste ne zahtijevaju nikakvo liječenje, te se ultrazvučno prati njihov rast i razvitak. Ukoliko je prisutna bol, preporuča se korištenje analgetika. U slučaju nepravilnih menstrualnih ciklusa, može se prepisati kontraceptivno sredstvo. Operativno liječenje je sugerirano ukoliko su ciste velike, ili je postavljena sumnja na zloćudnost.

 

Kako bi se odredio tip ciste, te sukladno tome i odabrana metoda liječenja, potrebno je utvrditi o kakvom se tipu ciste radi. Ultrazvučna slika ponekad ne pruža dovoljno kritičnih podataka koji bi odredili smjer liječenja. IOTA pretraga, s druge strane, može odrediti tip ciste, procjenu zloćudnosti, kao i tip sadržaja unutar ciste. Praćenjem cisti putem IOTA pretrage, može se minimizirati invazivno liječenje, provođenje nepotrebnih i čestih kontrole, te se može procijeniti i moguć nastanak zloćudne tvorbe.