Naručite se na ginekološki ultrazvuk jajnika i IOTU-ultrazvučnu procjenu svih promjena na jajnicima (ciste, novotvorine i tumori)!

Ordinacija “GynNova” (dr. Crvenković) je jedina u Hrvatskoj od 2015. godine licencirana za ovu pretragu. Nova ultrazvučna metoda procjene rizika za rak jajnika i svih promjena na jajnicima. Rana detekcija ovih bolesti od vrlo je važnog značaja.

Naručite se

Ciste jajnika

Što su ciste jajnika?

Ciste jajnika postale su uobičajena pojava kod žena, neovisno o dobi. Ciste se definiraju kao tvorevine ispunjene tekućinom te su najčešće dobroćudne i ne zahtijevaju provođenje terapije. Štoviše, prema dostupnoj statistici, kod 95% zabilježenih slučajeva cisti jajnika, radilo se o dobroćudnim tvorbama i dijelimo ih u dvije skupine: funkcionalne i nefunkcionalne ciste jajnika.

Funkcionalne ciste jajnika

 1. Folikularna cista nastaje kada ne dođe do pucanja folikula i oslobađanja jajne stanice prilikom ovulacije, nakon čega ona nastavlja s rastom i puni se tekućinom, najčešće do 6 cm veličine.
 2. Luteinska cista nastaje ako, nakon oslobađanja jajne stanice iz folikula, dolazi do formiranja žutog tijela (corpus luteum), a može se razviti do veličine od 10 cm.
 3. Krvareća cista se javlja kada prilikom pucanja folikula dođe do oštećenja krvne žile.

Folikularne i luteinske ciste ne zahtijevaju provođenje terapije, te najčešće prođu same od sebe, u roku od nekoliko mjeseci. S druge strane, ako se krvarenje ne zaustavi, krvareće ciste zahtijevaju operacijsko liječenje.

Nefunkcionalne ciste jajnika

 1. Dermoidna cista ili teratom jajnika je dobroćudna tvorevina koja može biti ispunjena različitim tipovima tkiva.
 2. Endometriom je cista ispunjena krvlju, koja s vremenom može poprimiti smećkastu boju.
 3. Cistadenom je dobroćudna tvorba koja se manifestira na vanjskoj strani jajnika.

Osim toga, ciste jajnika mogu biti i upalne ali i zloćudne koje se najčešće razvijaju kod žena starije životne dobi.

Simptomi ciste jajnika

Nažalost, nalaz ciste jajnika najčešće se postavlja bez prethodno zamijećenih simptoma, na redovnom ginekološkom pregledu. Simptomi koji se mogu javiti su:

 • Bolne menstruacije
 • Bol u donjem dijelu leđa
 • Bolovi u crijevima
 • Osjećaj nadutosti, težine u abdomenu
 • Pojačana osjetljivost grudi
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Nepravilni menstrualni ciklusi
 • Često mokrenje
 • Bolni spolni odnosi

Kako se liječe ciste jajnika?

Postoji nekoliko načina kojima možemo liječiti i pratiti razvitak cisti jajnika. Najčešće, ciste ne zahtijevaju nikakvo liječenje, te se ultrazvučno prati njihov rast i razvitak. Ako je kod pacijentice prisutna bol, preporučuje se korištenje analgetika. U slučaju nepravilnih menstrualnih ciklusa, može se prepisati kontraceptivno sredstvo. Operativno liječenje je sugerirano ako su ciste velike ili je postavljena sumnja na zloćudnost.

Kako bi se odredio tip ciste te odabrala metoda liječenja, potrebno je utvrditi o kakvom se tipu ciste radi. Ultrazvučna slika ponekad ne pruža dovoljno kritičnih podataka koji bi odredili smjer liječenja. S druge strane, ginekološki ultrazvuk u sklopu IOTA pretrage, može odrediti tip ciste, procjenu zloćudnosti i tip sadržaja unutar ciste. Praćenjem cisti putem revolucionarne IOTA pretrage, može se minimizirati invazivno liječenje, provođenje nepotrebnih i čestih kontrola te procijeniti i moguć nastanak zloćudne tvorbe.