Test na trudnoću

Ako pokušavate zanijeti ili se radi o neplaniranoj trudnoći, test na trudnoću nam može biti od velike pomoći. Za mnoge žene testiranje na trudnoću je stresan postupak. Praćen je sa brojnim emocijama, uzbudjenjem i strahom. Činjenica da znate da ste trudni čim ranije može biti od pomoći u donošenju važnih odluka koje su dobre za Vas.

Test na trudnoću je jednostavan test iz urina kojim mjerimo razinu hormona humani korionski gonadotropin (HCG). On se počinje lučiti samo kada se oplodjena jajna stanica ugnijezdi u sluznicu maternice (6 dana od oplodnje), znači – samo u trudnoći. Može se kupiti u ljekarni i učiniti kod kuće ili pri posjeti ginekologu. Idealno ga je učiniti iz jutarnjeg urina, kada je koncentracija HCGa u urinu najveća. Ginekolog može savjetovati i testiranje HCGa iz krvi, rezultat kojeg je vjerodostojniji od urinskog.

Točnost (preciznost) testa se kreće oko 99%, ako je test učinjen sedam dana nakon izostanka menstruacije i ako slijedite upute kako učiniti test. U vrlo rijetkim slučajevima test na trudnoću može biti lažno-pozitivan tj. test lažno pokazuje da ste trudni.

To se dešava u slučaju da: u urinu ima proteina ili krvi ili da uzimate neke od slijedećih lijekova – trankvilizatori, antikonvulzivi ili hipnotici. Ako je rezultat testa negativan najvjerovatnije niste trudni. Ipak u slučajevima da je istekao rok testu ili ako niste slijedili upute, ako ste pili mnogo tekućine prije testiranja ili ako uzimate neke od diuretika ili antihistamina test na trudnoću nije pouzdan.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.