Test na trudnoću-kako, zašto, kada i gdje?

Bilo da želite zatrudnjeti ili se radi o neželjenoj trudnoći – test na trudnoću je prvi test koji ćete napraviti. Za mnoge žene on može biti vrlo stresan. On sa sobom nosi velike emocije, uključujući uzbudjenje, ali i strah. Saznanje da ste trudni pomoći će vam da donesete i pravu odluku za Vas.
Ovo su najčešća pitanja koja čujem vezana za test na trudnoću:

1. Što je to zapravo test na trudnoću?
Radi se o jednostavnom testu iz urina kojim se detektira prisutstvo hormona BHCG, a koji se luči samo u trudnoći (iz posteljice). Može se kupiti u ljekarni ili pak napraviti u ginekološkoj ordinaciji. Osim urinskog (kvalitativnog) postoji i test iz krvi (kvantitativni), koji je, obzirom da se BHCG iz posteljice prvo luči u krvotok, precizniji i ranije ga se može otkriti. Praćenjem BHCG u krvi tijekom nekoliko dana može se sa velikom sigurnošću odrediti radi li se o valjanoj trudnoći (dupliranje vrijednosti BHCGa svaka 2-3 dana). On je od velike pomoći i pri dijagnozi izvanmaternične trudnoće.

2. Kada treba napraviti test na trudnoću?
Neki testovi na trudnoću su osjetljivi već 5 dana prije slijedeće menstruacije. Većina proizvodjača tvrdi da su njihovi testovi pouzdani u 95-99% slučajeva. Istina je pak da osjetljivost testa raste sa danom očekivane menstruacije, a gotovo su 100% pouzdani unutar tjedan dana nakon izostanka menstruacijskog krvarenja. Obavezno pročitajte upute na pakiranju i informacije o pravilnom korištenju i osjetljivosti pojedinog testa.
Moj savjet je da ako je test radjen prije očekivane menstruacije i rezultat je negativan da ga ponovite na dan izostanka menstruacije.

3. Što učiniti ako je rezultat testa pozitivan?
Radi li se o pozitivnom rezultatu najbolje je posjetiti ginekologa koji će ultrazvučno potvrditi rezultat (važno za diferencijalnu dijagnozu izvanmatenične trudnoće) i zajedno sa Vama prodiskutirati daljnje opcije. U slučaju da želite zadržati trudnoću to je prilika da porazgovarate o daljnjim pretragama neophodnim za kvalitetan nadzor i nastavak trudnoće.

4. Kako pravilno učiniti test?
Prvu stvar koju trebate učiniti je da pogledate rok trajanja testa. Osim toga, vlaga i vrućina mogu utjecati na pouzdanost testa, tako da ne treba koristiti test ako je bio čuvan u kupaonici. Drugo, koncentracija urina je najveća ujutro, tako da test treba učiniti iz prvog jutarnjeg urina. Valjanost rezultata takodjer ovisi dali ste se pomokrili u čašicu i potom uronili u njega trakicu ili ste se pomokrili direktno na nju. O tome pročitajte u uputama. Obično se rezultat testa očitava tek nakon 10tak minuta.
Ako test pokaže negativan ili umjereno pozitivan rezultat, razlog za to može biti i kašnjenje ovulacije. Ukratko jedan negativan test ne znači i definitivnu dijagnozu. Ponovite ga nakon nekoliko dana. Konačno, razina BHCGa varira medju ženama, pa čak i kod iste. Ako je u prethodnoj trudnoći test bio pozitivan već 5 dana nakon ovulacije ne znači da će i u slijedećoj biti isti.
I za kraj, ako test nije pozitivan i tjedan dana nakon izostanka menstruacije kontaktirajte ginekologa, koji će dijagnosticirati razlog tome.

5. Jel moguć lažno pozitivan rezultat?
Situacije u kojima je rezultat testa pozitivan a zapravo se ne radi o normalnoj trudnoći su slijedeće:
– ako ste imali pobačaj u prethodnih 8 tjedana ili ako se radi o “molarnoj” trudnoći
– ako ste uzimali lijekove koji sadrže BHCG (u indukciji ovulacije za liječenje neplodnosti)
– ako imate rijetki tumor koji luči BHCG
– ako koristite neispravan test na trudnoću
Ako je test na trudnoću bio pozitivan a dobijete mjesečnicu vjerovatno se radilo o tzv. “biokemijskoj “ trudnoći. U tom slučaju se radi o problemu razvoja zametka koji se ugnijezdio u maternicu, ali iz nekog (najčešće defekt zametka) razloga prestaje sa normalnim rastom. Menstruacije nakon “biokemijske” trudnoće su obično obilnije i dolaze sa kratkim zakašnjenjem.

Iako su današnji testovi na trudnoću mnogo osjetljiviji od onih koje su koristile Vaše majke morate znati da ne postoji niti jedan 100% siguran urinski test. Vaš ginekolog je taj koji će Vam sa sigurnošću reći jeste li trudni i još važnije – je li sve sa trudnoćom u redu.

Sretne blagdane želi Vam “GynNova” !!!

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.