Pregledi u trudnoći

Ginekološki pregledi tijekom trudnoće

Praćenje trudnoće je bazirano na trajanju trudnoće, koje se određuje prema prvom danu posljednje mjesečnice. Ako menstruacijski ciklusi nisu redoviti, trudnička (gestacijska) dob se određuje prema ultrazvučnom nalazu, koji je preporučljivo učiniti u prvom tromjesečju trudnoće.

Pregled u 7. tjednu trudnoće

Između 7. i 8. tjedna trudnoće potrebno je učiniti prvi ginekološki pregled i uzeti obriske za citološku (PAPA) i mikrobiološku analizu (brisevi) vrata maternice. Pored navedenog, ovo je idealno vrijeme za laboratorijsku analizu krvi i mokraće (kompletna krvna slika, jetreni i bubrežni enzimi, šećer u krvi, urin sediment). Tada se mjere i vrijednosti krvnog tlaka i težina trudnice. Određivanje krvne grupe i Rh antitijela je preporučljivo u slučaju da ih trudnica nije učinila do tada. Ultrazvučni pregled će nam pokazati radi li se o urednoj trudnoći u maternici, broju zametaka, vitalnosti ploda (srčanoj akciji) kao i kvantitativnoj analizi (mjerenju veličine) ploda.

Pregled u 12. tjednu trudnoće

Pregled u 12. tjednu trudnoće će nam, uz ginekološki pregled omogućiti i detekciju ranih genetskih poremećaja ploda (u rizičnih trudnica) – kombinirani (PAPP-A) test ili neinvazivni prenatalni test (HARMONY, NIFTY, TRANQUILITY). Uz ultrazvučni pregled, kojim mjerimo duljinu ploda te nabor na vratu (nuhalni) ploda, mjere se još i:

  • tjelesna težina trudnice,
  • vrijednosti krvnog tlaka,
  • proteina u mokraći.

Pregled u 16. tjednu trudnoće

16. tjedan trudnoće vrijeme za sljedeći pregled u trudnoći. Uz ginekološki pregled mjere se:

  • vrijednosti krvnog tlaka,
  • vrijednosti proteina u mokraći
  • tjelesna težina trudnice.

Ako je neophodno, ovo je vrijeme za analizu plodne vode trudnice (amniocenteza).

Pregled u 20. tjednu trudnoće

U 20. tjednu trudnoće preporučljivo je, uz redovni ginekološki pregled, učiniti i ultrazvučni “anomaly” pregled, na kojem će iskusni ginekolog detaljno pregledati i anatomiju organa ploda. S navršenih 24 tjedana trudnoće, vrijeme je za rutinski ginekološki pregled i ponovno mjerenje tjelesne težine trudnice, vrijednosti krvnog tlaka kao i analizu mokraće.

Pregledi u trećem tromjesečju trudnoće

U 28. tjednu trudnoće, osim prije navedenih pregleda, ponovno se analiziraju:

  • krvna slika,
  • test opterećenja glukozom (OGTT test)
  • mokraća trudnice.

U 32. i 35. tjednu trudnoće vrijeme je za redovni ginekološki pregled. Poželjno je učiniti i ultrazvučni pregled (određivanje težine i rasta ploda) upravo tijekom 32 tjedna trudnoće. Pregledi nakon 35. tjedna trudnoće u kraćim su intervalima.

U 38. tjednu trudnoće potrebno je uz ginekološki učiniti i ultrazvučni pregled. Tako ćemo uz procjenu težine i položaja ploda odrediti i sijelo i zrelost posteljice te analizirati količinu plodne vode. Ti podaci će nam uz ginekološku analizu stanja vrata maternice pomoći u procjeni termina poroda. To je vrijeme i za prvi kardiotokografski CTG pregled u trudnoći – analizu otkucaja srca ploda i eventualno postojanje trudova.

Nakon 38. tjedna trudnoće procjena je ginekologa/opstetričara u kojim vremenskim razmacima će pratiti trudnoću. Amnioskopija (vizualni pregled plodne vode) će pomoći u procijeni zrelosti ploda.

Za praćenje i vođenje trudnoće kod vrhunskog ginekologa, dr. Gordana Crvenkovića javite nam se s povjerenjem. Naručite se već danas za pregled u ginekološkoj ordinaciji GynNova.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.