Zdravlje u žena – što, kada, kako i zašto ?

Idealno bi bilo da žene kontroliraju zdravlje svake godine. Posjeta liječniku treba uključivati kako razgovor o njenoj (i obiteljskoj) zdravstvenoj povijesti, tako i o njenim navikama (dijeta, tjelovježba). Posjet će pomoći da ostanete zdrave, a često će otkriti i prve upozoravajuće znakove bolesti. Mnoge od njih (kao npr. kardiovaskularne, šećerna bolest, neke od zloćudnih bolesti) mogu biti otkrivene u njihovoj najranijoj fazi, kada je liječenje i najučinkovitije.
Ako pak imate opterećenu obiteljsku anamnezu preporučljivi su i učestaliji kontrolni pregledi i/ili započeti sa njima u mladjoj životnoj dobi.

SAMOPREGLED

Neka samopregled postane Vaša rutina. Stvari koje možete učiniti za sebe u svom domu uključuju:
Pregled kože – pratite promjene na koži svakodnevno, osobito promjene u veličini, obliku, boji ili nešto neobično, kao bol ili svrbež. Posjetite dermatologa uočite li bilo što od toga.
Pregled zubi – da bi spriječili bolesti zubiju ili zubnog mesa perite ih redovito, pijte fluoriziranu vodu, jedite nezašećerenu hranu i odlazite stomatologu jednom godišnje.
Prehrana – možete popraviti svoje zdravstveno stanje hraneći se zdravo i redovito (u jednakim razmacima).
Tjelesna težina – održavanje idealne težine može spriječiti kronične bolesti, kao što su šećerna bolest ili artritis.
Alkohol – ako ga već “morate” konzumirati, pijte do decilitar vina na dan (ali sa pauzom od najmanje dva dana u tjednu).
Pušenje – povećava Vaš rizik za mnoge bolesti, uključujući srčane, moždani udar, plućne bolesti i osteoporozu (gubitak koštane mase). Ne postoji “zdravo”(1-2 cigarete/dan) pušenje.
Tjelovježba – redovita tjelovježba može spriječiti razvoj bolesti, a i odlično je za Vaše mentalno zdravlje. Preporučljivo je vježbati najmanje 2,5 sati tjedno.
Mentalno i emocionalno zdravlje – ako imate simptome poput tuge, razdražljivosti, umora, straha, promjene u prehrani (bulimija, anoreksija) i snu, obratite se liječniku za pomoć.

PAPA TEST, PROBIR SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI I TRUDNOĆA

PAPA test – preporuča se svake 2 godine. Ovaj test je važan za otkrivanje ranih promjena koji (ako se ne liječe) mogu rezultirati rakom rodnice (vagine) i vrata maternice (cervixa). Prvi PAPA test treba učiniti unutar 2 godine od prvog spolnog odnosa. Treba ga redovito ponavljati do 70. godine života. Isti kontrolni režim vrijedi i za cijepljene (protiv HPVa) žene. Ako pak žena spada u grupu sa povišenim rizikom (HPV, više spolnih partnera…) savjetuje se uzimanje obriska najmanje jednom godišnje.
Probir spolno prenosivih bolesti – ako ste mladji od 30 godina i uz to i spolno aktivni preporuča se jednom godišnje učiniti urinski test na klamidiju (Chlamydia trachomatis). To je iznimno važno iz razloga što je ova infekcija najčešće asimptomatska, a posljedice neliječenja mogu dovesti do neplodnosti. Ženama koje češće mijenjaju partnere (3 ili više mjesečno), a ne koriste nikakvu zaštitu (prezervativ) preporuča se odlazak ginekologu radi dodatnih pretraga na ostale uzročnike spolno prenosivih boleasti (HIV).
Trudnoća – preporuča se odlazak ginekologu prije trudnoće, kako bi se isključili potencijalni rizici za nju. Tijekom trudnoće preporuča se redovita kontrola (1 x mjesečno), kako bi se pratio razvoj ploda, zdravlje trudnice i pravovremeno otkrile abnormalnosti. Testovi uključuju i ultrazvučni pregled, kao i analizu mokraće, krvnog tlaka, šećera u krvi i kompletne krvne slike.

KONTROLA SRCA KOD ŽENA

Pretrage srčanožilnog sustava uključuju:
Krvni tlak – nakon navršene 18 godine provjerite svoj krvni tlak svake dvije godine. Imate li povišeni krvni tlak ili opterećenu obiteljsku anamnezu ( moždani ili srčani udar ) preporučljive su češće dijagnoze.
Krvna slika – provjeravajte razinu kolesterola i triglicerida. Povišene vrijednosti povisuju rizik za srčane bolesti. Ženama starijim od 45 godina preporuča se kontrola krvne slike svakih 5 godina, a onima sa povišenim rizikom za srčanožilne bolesti preporuka je kontrola svakih 1-2 godine.
Kontrola tjelesne težine – pretilost nosi sa sobom i značajno povišenje rizika za različite bolesti, uključujući srčanožilne i šećernu bolesti. Zamolite svog liječnika da vam izmjeri Index tjelesne mase (BMI) i opseg struka svake 2 godine.

KONTROLA ŠEĆERA U KRVI

Test za šećernu bolest uključuje mjerenje razine šećera u krvi natašte (posljednji obrok prije najmanje 8 sati). Ovisno o riziku za šećernu bolest testiranje treba provesti svake 1-3 godine.
Povišeni rizik za šećernu bolest (tipa 2) imaju:
– žene starije od 45 godina i pretile (BMI viši od 30)
– žene koje su imale šećernu bolest u trudnoći
– žene sa policističnim jajnicima
– žene sa obiteljskom anamnezom za šećernu bolest

KONTROLA ZA RAK DOJKE

Žene bilo koje životne dobi koje primjete promjene na grudima trebaju hitno posjetiti liječnika. Ženama izmedju 50 i 75 godine, koje nemaju opterećenu obiteljsku anamnezu, savjetuje se učiniti mamografiju svake 2 godine. U protivnom, ženama sa obiteljskom anamnezom, u dogovoru sa liječnikom odrediti će se učestalost pregleda.

PRETRAGE ZA RAK DEBELOG CRIJEVA

Rak debelog crijeva je učestal i ako se otkrije u ranoj fazi ima dobru prognozu. Test na krv u stolici je pouzdan postupak u dijagnostici raka debelog crijeva. Savjetuje se testirati stolicu nakon 50 godine života svake dvije godine. Ženama sa povišenim rizikom preporučeno je učiniti i kolonoskopiju svake dvije do pet godina. Pregled se vrši u blagoj sedaciji tankim i savitljivim instrumentom kako bi se vizualno pregledalo područje rektuma i debelog crijeva.

PROVJERA VIDA I OČNIH BOLESTI

Vid slabi sa dobi. Savjetuje se da:
– svaka žena nakon 40 godine učini pregled kod okuliste/oftalmologa. Pregled uključuje test za glaukom (ozbiljna bolest oka koja je karakterizirana povišenjem očnog tlaka). Ima li žena povišen rizik preporuka je da učini pregled i u ranijoj dobi. Rizični čimbenici uključuju obiteljsku povijest, šećernu bolest, povrede oka, povišen krvni tlak ili upotrebu steroidnih hormona.
– izmedju 50 i 65 godine života preporuka je pregled oka svake 2 godine, a nakon 65 pregled jednom u godinu dana je dovoljan.

TEST GUSTOĆE KOSTIJU

Osteoporoza je bolest karakterizirana smanjenjem gustoće kostiju. Test DEXA pomaže u dijagnostici ove bolesti.
Ovaj test je preporučljiv kada:
– je bolest prisutna u obitelji
– je povišen rizik (rana menopauza, nakon dužeg izostanka menstruacije u ranijoj dobi, u žena nakon 70 godine života, dugotrajnog uzimanja kortizonske terapije
– deformiteta kralježnice
– prethodnih prijeloma kostiju, koji nisu prouzročeni padom ili udarcem.

CIJEPLJENJE ŽENA

Mladje žene (djevojke) bi trebalo cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) prije nego što postanu spolno aktivne. Provjerite svoju karticu cijepljenja radi eventualnog docijepljenja (npr. tetanus).
Cijepljenje protiv gripe je preporučljivo nakon 65 godine života, u trudnoći (osobito u zadnjem tromjesečju – na taj način štitimo i dijete), u kroničnih bolesnica (astma i šećerna bolest).

STVARI ZA PAMTITI

– Redovito posjećujte liječnika
– Testovi probira bolesti pomažu liječniku u ranom otkrivanju mnogih bolesti (srčanožilne, šećerna, rak pojedinih organa). Šanse za izliječenje su tada velike.
– Žene sa povišenim rizikom za neku od bolesti trebaju češće kontrolirati zdravlje.

Zdrav život želi Vam “GynNova” !!

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.