Što moram spomenuti svojem ginekologu?

Kao i u svakoj grani medicine, i u ginekologiji je, obzirom da se radi o najintimnijem dijelu Vašeg tijela, osobito važan razgovor. On u 80% slučajeva može dovesti do pravillne dijagnoze i adekvatnog liječenja. Stoga se ne ustručavajte, i bez srama razgovarajte s Vašim ginekologom.

Samo na taj način možete osigurati da Vaš ginekolog postavi preciznu i točnu dijagnozu.

U nastavku slijede teme oko kojih svakako trebali popričati sa svojim ginekologom:

1.Menstrualni grčevi – iako je pojavnost menstrualnih grčeva veoma čest simptom, njihov intenzitet varira od žene do žene. Kod nekih žena, menstrualni grčevi budu toliko jakog intenziteta da ih ograničavaju u obavljavanju svakodnevnih aktivnost. U tom slučaju, svakako biste se trebali obratiti svojem ginekologu kako bi raspravili o mogućim načinima liječenja. Isto tako, ukoliko primijetite kako Vam se intenzitet menstrualnih grčeva pojačava s vremenom, to može biti znak endometrioze, ili nekih drugih stanja, te biste o tome svakako trebali raspraviti s Vašim ginekologom.

2.Iscjedak – prisutnost iscjetka spada među najčešće razloge odlaska ginekologu. Iscjedak je u potpunosti normalan ukoliko ga ne prate simptomi poput svrbeži, peckanja, boli, neugodnog mirisa, ili ukoliko je iscjedak drugačije boje. Pojavnost iscjetka i njegove karakteristike mogu nam reći mnogo o Vašem reproduktivnom sustavu. Ukoliko zamijetite iscjedak smećkaste, žućkaste i zelenkaste boje, ili ukoliko je on bijel i gust, te praćen neugodnim mirisom, svrbeži i peckanjem, svakako biste se trebali konzultirati s Vašim ginekologom, obzirom da se može raditi o infekciji koju je potrebno liječiti. Isto tako, ukoliko primijetite abnormalnu količinu iscjetka biste se također trebali javiti odabranom ginekologu.

3. Neugodan miris – iako je vaginalni odor poprilično tabu tema, on nam može mnogo reći o stanju Vašeg reproduktivnog sustava. Ukoliko primijetite promjenu u mirisu Vašeg iscjetka, svakako biste se trebali konzultirati s Vašim ginekologom, jer se može raditi o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji.

4. Nepravilna krvarenja – menstrualna krvarenja u potpunosti su normalna ukoliko su redovna u svojoj pojavnosti, ukoliko je količina uobičajena za Vas, ukoliko je trajanje krvarenja uobičajeno za Vas, te ukoliko ga ne prate izraziti mensturalni grčevi radi kojih ste ograničeni u obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti. Krvarenje izuzev menstrualnog krvarenja nije normalna pojava, te biste se svakako trebali konzultirati s Vašim ginekologom ukoliko primijetite obilnost krvarenja, ukoliko Vam mjesečnice nisu redovite, te ukoliko ste primijetili krvarenje izuzev menstrualnog krvarenje. Normalno trajanje menstrualnog krvarenja jest između 3 i 7 dana.

5. Bolni odnosi ili krvarenje nakon odnosa – ukoliko osjećate neugodu ili bol prilikom spolnog odnosa, od velikog je značaja to spomenuti svojem ginekologu. Navedena se stanja mogu razviti radi više razloga, od kojih se na većinu najčešće može utjecati i poboljšati kvalitetu Vaših spolnih odnosa, a posljedično i na kvalitetu Vašeg života.

Krvarenje nakon grubog odnosa, ukoliko se dogodi samo jednom, može biti normalna pojava, ali ukoliko se javlja učestalije, odnosno više od jednom uz opravdani razlog (grublji odnosi), može se raditi o potencijalnoj infekciji, suhoći rodnice, ili prekanceroznom stanju. U svakom slučaju, ukoliko primijetite krvarenje nakon odnosa, nužno se konzultirati s Vašim ginekologom.

6. Bolovi u donjem dijelu abdomena, u donjem dijelu leđa, nadutost, učestalije mokrenje – navedeni simptomi mogu upućivati na razna patološka stanja reproduktivnog sustava, te spadaju u najčešće simptome cisti jajnika i raka jajnika. Ukoliko primijetite navedene simptome, veoma je važno pravovremeno reagirati kako bi se utvrdila prisutnost malignih stanica. IOTA pretragom možemo procijeniti Vaš rizik za razvitkom raka jajnika, te pobliže analizirati ciste na jajnicima. U Republici Hrvatskoj, jedini liječnik koji posjeduju i tehnologiju i certifikat za provođenje ove pretrage jest dr.Gordan Crvenković. U slučaju da primijetite navedene simptome, veoma je važno ne ignorirati ih te promptno reagirati.

7Vaša seksualna povijest – većina žena smatra kako će ih ginekolog osuđivati radi prijašnjih životnih odluka, radilo se pritom o broju seksualnih partnera, prisutnosti ili preboljelim spolno prenosivim bolestima, prekidu trudnoće itd. No, ovakav stav potpuno je pogrešan. Navedeni su podaci od velikog značaja Vašem ginekologu, kako bi pravilno mogao pristupiti skrbi Vašeg reproduktivnog sustava, i mogućem liječenju, obzirom da gore navedene činjenice mogu utjecati na odabrani pristup liječenja. Ukoliko ih ne spomenete svojem ginekologu, može doći do pojave neželjenih situacija, koje se mogu prevenirati otvorenom komunikacijom. Primjerice, pojavnost nekih spolno prenosivih bolesti može utjecati na Vašu plodnost.

8. Urinarna ili fekalna inkontinencija – pojava urinarne ili fekalne inkontinencije može značajno negativno utjecati na kvalitetu Vašeg života, i na Vaše samopouzdanje. Većina žena iskusi navedene simptome nakon poroda, osobito ako se radi o djetetu veće porođajne težine, te u menopauzi. Razgovorom s Vašim ginekologom može Vas uputiti specijalistu za daljnju dijagnostičku obradu i liječenje, ili Vam, ovisno o intenzitetu inkontinencije, ponuditi rješenje. Iako je inkontinencija mokraće veoma česta, na nju se može utjecati jednostavnim zahvatima, poput pomlađivanja rodnice, što može izrazito pozitivno utjecati na kvalitetu Vašeg života.

9. Izrasline – izrasline na intimnom području mogu označavati širok spektar stanja. Primjerice, ukoliko se u održavanju Vašeg intimnog područja služite britvicom, moguć je razvitak uraslih dlaka. Isto tako, može se raditi o genitalnim bradavicama (HPV). Veoma je važno konzultirati se s Vašim ginekologom oko svih promjena, kako bi se pravovremeno reagiralo i započelo s liječenjem, ukoliko je ono potrebno.

10. Niski libido – brojne životne situacije mogu utjecati na Vašu razinu libida, ali jednako tako, i korištenje određenih lijekova (oralna hormonska kontracepcija, antidepresivi), te određena stanja (menopauza) , jednako tako mogu utjecati na razinu Vašeg libida. S druge strane, nizak libido može biti i odraz Vašeg životnog stila, stresa, zaposlenosti i mnogih drugih razloga. U tom slučaju, Vaš ginekolog Vas može savjetovati oko prirodnih načina poticanja libida, ili Vas uputiti određenom specijalisti na daljnju obradu.

11. Lijekovi koje koristite – određena terapija koju Vam Vaš ginekolog prepiše može drugačije djelovati u kombinaciji s drugim lijekovima. Iz tog razloga, od izuzetne je važnosti upoznati Vašeg ginekologa sa svim lijekovima koje koristite. Izuzev farmakološke terapije koju Vam je prepisao Vaš liječnik, Vašem ginekologu trebate spomenuti i suplemente koje koristite, ili bilo kakve prirodne pripravke.

12. Vaši planovi oko trudnoće – kod brojnih žena vlada zabluda kako bi se trebale javiti svojem ginekologu tek kada naiđu na zapreku prilikom ostvarivanja trudnoće, no situacija je u potpunosti drugačija. Ukoliko planirate trudnoću u idućih godinu dana, važno je to napomenuti ginekologu kako bi Vas uputio na pretrage koje je potrebno provesti kako bi se izbjegle neželjene posljedice, a i da Vam ponudi savjet kako ćete lakše zatrudnjeti, na što trebate pripaziti, i općenito, odgovoriti na svaki Vaš upit. Ono što je važno napomenuti jest da je odluka o trudnoći isključivo Vaša, te da je Vaš ginekolog ovdje kako bi Vam osigurao adekvatnu potporu, neovisno o odluci koju donosite.

13. Postojanje ranijih ginekoloških smetnji ili oboljenja u obitelji – ukoliko je kod nekog od Vaših bližnjih rođakinja dijagnosticirano bilo kakvo ginekološko oboljenje, veoma je bitno to napomenuti Vašem ginekologu obzirom da je prisutstvom ginekoloških oboljenja kod Vas povećan rizik za razvitkom nekih od istih (miom).

14. Nemogućnost postizanja orgazma – orgazam je prirodna funkcija ljudskog tijela, te je očekivan tijekom spolnog odnosa. Nemogućnošću postizanja orgazma stvara se dodatan stres i frustracija, koju može iskusiti i Vaš partner, nemogućnošću da Vas seksualno zadovolji. Veoma je važno znati kako je izostanak orgazma neuobičajena pojava, s kojom Vam Vaš ginekolog može izrazito pomoći. Isto tako, nemogućnost postizanja orgazma može izrazito negativno utjecati na Vaše sampouzdanje. U modernoj medicini dostupni su brojni postupci (PRP – pomlađivanje rodnice plazmom ) kojima Vam se može vratiti samopouzdanje, omogućavanjem ponovnog i kvalitetnog orgazma.

15. Životne navike – iako naočigled djeluju bezazleno, te se ne može uočiti direktna povezanost s ginekologijom, Vašem biste ginekologu trebali iznijeti Vaše životne navike u vidu prehrambenih navika, pušenja, konzumiranja alkohola itd. Neke od navedenih navika mogu utjecati na odabranu terapiju, kao i na samo zdravlje Vašeg reproduktivnog sustava. Vaš ginekolog nije ovdje da Vas osuđuje, već da Vas u suradnji s Vama usmjeri k ostvarivanju zdravih navika. 

Izuzev gore navedenih simptoma i stanja, važno je napomenuti Vašem ginekologu svaki simptom i stanje koje osjećate, a ne smatrate ga uobičajenim za svoje stanje.

U ordinaciji “GynNova”, svakom pregledu prethodi detaljan razgovor s našim liječnikom specijalistom, dr. Gordanom Crvenkovićem. Obzirom da nam je Vaše zdravlje na prvom mjestu, cilj nam je stvoriti topao ugođaj, te razviti odnos povjerenja, kako biste nam se mogli obratiti sa svakim pitanjem kojeg imate.

Obratite nam se s povjerenjem,

Vaša GynNova!