PMS – novosti u tretmanu

Premenstrualni sindrom označava skupinu psihičkih i fizičkih simptoma koje prethode (1-2 tjedna) menstruaciji. Simptomi obuhvaćaju depresiju, razdražljivost, promjene raspoloženja, umor, akne, nesanicu,nadutost, bolnost grudi. Oni mogu varirati od žene do žene i ne postoje za vrijeme trudnoće i u menopauzi.
40% žena (a po nekim studijama i do 75%) ima simptome PMSa u nekom periodu života. Često ih se nepravilno dijagnosticira i tretira. U najtežim slučajevima PMS može ozbiljno utjecati na kvalitetu života žene, a u najekstremnijim slučajevima dovodi i do samoozljedjivanja i suicida.

Suvremeni postupnici u dijagnostici i liječenju PMSa naglašavaju upotrebu dostupnih dijagnostičkih metoda u razlikovanju PMSa od podležećih psihijatrijskih poremećaja, kao i multidisciplinarni pristup u tretmanu teških slučajeva sindroma (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists).
Vodjenje “dnevnika simptoma” tijekom 2-3 menstruacijska ciklusa može predstavljati prvi korak u dijagnozi poremećaja. Pokaže li se on nedovoljnim slijedi 3mjesečni tretman lijekovima (GnRH analozi), uz koje bi simptomi trebali prestati ako su uzrokovani PMSom.

U principu, blage simptome PMSa može tretirati i Vaš liječnik primarne prakse, no teži slučajevi svakako podrazumijevaju multidisciplinarni pristup, koji će osim njega uključiti i ginekologa, psihijatra, ali i nutricionista.

Prva linija liječenja podrazumijeva tjelovježbu (aerobne – 20 min, 3 puta tjedno), korištenje vitamina B6 i tzv. bihevioralnu terapiju. Od farmakoloških pripravaka od koristi su oralni kontraceptivi ili SSRI (selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina-Deprozel, Paluxon).
Lijekovi druge linije podrazumijevaju veće doze SSRI ili estrogenske naljepke u kombinaciji sa oralnim ili vaginalnim ili intrauterinim (Mirena) progesteronom.
Vrlo teški slučajevi PMSa nažalost zahtijevaju odstranjenje maternice i jajnika i posljedićnu hormonsku nadomjesnu terapiju. Takovi slučajevi su, nasreću, rijetki i pribjegava im se samo iznimno.

Od alternativnih načina liječenja svakako treba napomenuti izbacivanje slatkog (kava, čokolda, gazirana pića), slanog, hladnog, alkohola. Preporuka je jesti više artičoka, šparoga, peršina, lubenica i jagoda (prirodni diuretici). Akupuktura i refleksologija, kao i terapija svjetlom (2500 – 10000 luksa) su se pokazali vrlo djelotvornim u težim slučajevima PMSa. Konačno, homeopatski pripravci – cimicifuga racemosa i agnus cactus su se pokazali korisnima kao dodatak gore navedenim metodama.
Konačno, otklanjanje stresa svakako igra ulogu u procesu sprečavanja PMSa.

Svi ovi naputci su korisni kako u liječenju tako i u ukazivanju na ozbiljnost problema i mogu biti od važnosti ne samo za oboljele već i za zdravstvene djelatnike.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.