Što je PMDD?

Vrlo vjerojatno ne postoji žena, a i muškarac koji nisu barem jednom čuli za ozloglašeni predmenstrualni sindrom ili PMS. Ovo stanje, koje pogađa velik broj žena kombinacija je fizičkih i emocionalnih simptoma koji se manifestiraju nakon ovulacije, a prije mjesečnice. Karakteriziraju ga simptomi napuhnutosti, umora, promjena raspoloženja, razdražljivosti, itd. Iako ne postoje definitivni uzroci, smatra se da do PMS-a dolazi nakon dramatičnog pada estrogena i progesterona koji se odvijaju ako žena nije trudna.

Unatoč tome što je predmenstrualni simptom općepoznat i svakodnevan termin, postoji teža varijacija PMS-a koja također pogađa velik broj žena, ali je daleko manje istražena i dijagnosticirana. Radi se o predmenstrualnom disforičnom poremećaju, odnosno PMDD.

PMDD se rijetko dijagnosticira. Prvenstveno, radi se o stanju koje je izrazito diskriminirano. Velik broj žena ne komunicira otvoreno o smetnjama koje doživljavaju, bilo radi negativne konotacije koju pojam donosi, ili radi negativnih reakcija bliže okoline i društva.

Unatoč tomu, nužno je otvoreno i iskreno reći Vašem ginekologu o svim smetnjama koje proživljavate kako bi Vam znali pomoći ili usmjeriti Vas na specijalista koji Vam može pomoći.

Što je PMDD?

PMDD ili predmenstrualni disforični poremećaj (premenstrual dysphoric disorder) značajno je teže stanje od PMS, te može zahvatiti žene reproduktivne dobi. Smatra se kako nastaje kao posljedica hormonalnih promjena koje se događaju sa svakim ciklusom. U težim slučajevima, može uzrokovati i manjak serotonina, koji onda može pogodovati razvitku fizičkih simptoma te smanjenom raspoloženju.

Koji su rizični faktori koji pogoduju PMDD-a?

Iako ne postoje točno određeni uzroci, primijećeno je kako se PMDD češće javlja kod  žena koje:

  • Imaju u obitelji povijest PMS ili PMDD
  • Imaju u obitelji poremećaje raspoloženja poput depresije, manije, postporođajne depresije itd.
  • Puše

Kako da prepoznam simptome PMDD-a?

PMDD uključuje čitav raspon različitih simptoma, no ono što ga razlikuje od PMS-a jest nemogućnost svakodnevnog funkcioniranja. Simptomi PMDD-a pojavljuju se tjedan do 10 dana prije mjesečnice, te završavaju dva do tri dana nakon što počne mjesečnica. Ovo razdoblje je značajno drugačije od ostatka mjeseca, te može utjecati i na poslovne i na privatne odnose, osim što značajno snižava kvalitetu života.

Neki od najčešćih simptoma PMDD mogu biti:

  • Psihološki simptomi : iritabilnost, nervoza, ljutnja, nesanica, manjak koncentracije, depresija, anksioznost, paranoja, umor, zaboravljivost, promjene raspoloženja
  • Gastrointestinalni simptomi : abdominalni grčevi, napuhnutost, mučnina, povraćanje, pritisak u zdjelici
  • Dermatološki simptomi : akne, upalni procesi na koži, pogoršanje prethodno postojećih kožnih stanja
  • Neurološki simptomi : glavobolja, vrtoglavica, nesvjestica, mišićni grčevi, „kucanje srca“, smanjen osjet udova
  • Nefrološki simptomi : smanjeno mokrenje, periodično dobivanje na tjelesnoj masi, oticanje gležnjeva, ruku i stopala
  • Ostalo : upale oka, upale grla, pogoršanje alergija, bolne mjesečnice, nagle promjene apetita, smanjen libido.

Prethodni prikaz najjasnije prikazuje koliko reproduktivni sustav može utjecati na ostatak organizma. Unatoč tomu što se radi o poremećaju spolnog sustava, simptomi se manifestiraju kroz mnoštvo drugih sustava, naizgled nepovezanih. Nadalje, s obzirom na različitost simptoma, veoma ih je lako pripisati drugim stanjima, i u konačnici, otpisati pod posljedice stresa.

Kako mogu dobiti službenu dijagnozu PMDD-a?

Dijagnostika PMDD-a izrazito je otežana prvenstveno radi činjenice što se tek nedavno krenulo slobodno govoriti o njemu kao ozbiljnom stanju koje zahtijeva medicinsku pozornost, najčešće više stručnjaka.

Kako bi se dijagnosticirao PMDD potrebno je:

  • Informirati ginekologa o Vašoj osobnoj i obiteljskoj medicinskoj povijesti
  • Voditi dnevnik simptoma i emocija kroz nekoliko mjeseci
  • Proći evaluaciju stručnjaka za mentalno zdravlje kako bi se utvrdili mogući psihološki simptomi

Postoje 3 skupine simptoma koje moraju biti prisutne u nekom obliku kako bi se postigla dijagnoza PMDD-a. Radi se o sljedećima

  1. Imati 5 ili više navedenih simptoma tijekom većine menstrualnih ciklusa unutar godine dana:
  • depresivno raspoloženje, ljutnja, iritabilnost, manjak koncentracije, gubitak interesa za prethodno obožavane hobije ili aktivnosti, nagle promjene u raspoloženju, povećan apetit, nesanica, osjećaj preopterećenosti i/ili manjka kontrole, napuhnutosti u abdomenu, osjetljivosti u grudima
  1. Simptomi koji otežavaju svakodnevno funkcioniranje na privatnom i poslovnom planu
  2. Simptomi koji nisu povezani, ili pogoršani drugim medicinskim stanjem

Kako se liječi PMDD?

PMDD je ozbiljan, kroničan poremećaj koji zahtijeva medicinsku pozornost. No, ne može se u potpunosti ukloniti. Fokus terapije jest na ublažavanju i olakšavanju prisutnih simptoma. Pritom, mogu se koristiti selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) te oralni kontraceptivi.

Nadalje, izuzev klasičnog farmakološkog pristupa, savjetuje se i :

  • Povećati unos ugljikohidrata i proteina, te smanjiti unos rafiniranih šećera, soli, kofeina i alkohola
  • Redovito vježbati
  • Raditi na upravljanju stresom
  • U savjetu s odabranim liječnikom mogu se koristiti i vitaminski suplementi poput B6, kalcija i magnezija te protuupalni lijekovi

Ako sumnjate da biste mogli bolovati od PMDD-a, prilikom Vaše iduće posjete ginekologu postavite svako pitanje koje bi Vas moglo zanimati i budite iskreni oko svakog simptoma koji Vas muči samo neke dane u mjesecu, iako nisu „oni dani u mjesecu“.

Uvijek tu za Vas,

Vaša GynNova