Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći zovemo gestacijski dijabetes. Karakterizira ga povišena vrijednost šećera (glukoze) u krvi majke tijekom trudnoće. Razlog tome je smanjeno izlučivanje hormona inzulina iz gušterače. Pomoću njega mišići, masno tkivo i ostale stanice absorbiraju glukozu iz krvi majke. U trudnoći tijelo majke proizvodi (luči) više inzulina jer hormoni posteljice čine tijelo otpornijim na inzulin. Ako ne dođe do povišenog lučenja inzulina, razina glukoze u krvi raste i može doći do razvoja gestacijskog dijabetesa.

Povišene vrijednosti šećera u krvi može dovesti do komplikacija po majku i plod. Stoga je potrebna posebna skrb u takovim trudnoćama. Učestalost gestacijskog dijabetesa danas je česta (1 od 6 trudnoća).
Što učiniti kako bi se spriječio gestacijski dijabetes?

Nema garancija, ali se rizik za gestacijski dijabetes može umanjiti ako:

– jedete zdravo, što znači jesti slabo-otpuštajuće ugljikohidrate, kao npr. smeđu rižu ili integralnu tjesteninu, povrće, masno meso zamijeniti piletinom, ribom, a jesti pečeno umjesto pohanog mesa.

– tjelovježba, zajedno sa zdravom prehranom, pomaže u kontroli šećera u krvi. Preporučljivo je prakticirati jogu,pilates, pješačiti ili plivati.

Kako prepoznati imate li gestacijski dijabetes?

Šanse da ćete oboljeti od gestacijskog dijabetesa su veće ako:

– je Vaš indeks tjelesne težine (BMI) veći od 30
– ako ste već rodili dijete teže od 4,5 kg
– ako ste Vi ili Vaša bliska rođakinja već imali gestacijski dijabetes
– ako imate policistične jajnike
– ako koristite glukokortikoidne lijekove (za astmu)

Test kojim se odredjuje gestacijski test se zove OGTT (oral glucose tolerance test). Obično se radi izmedju 24 i 28 tjedna trudnoće.Tijekom noći i jutra koji prethode testu prporučljivo je piti samo vodu i ne jesti. Razina šećera u krvi se određuje ujutro natašte te sat, dva i tri nakon što se popije zašećerena voda, kako bi se vidjela reakcija tijela na šećer.

Gestacijski dijabetes često nema simptoma, ali pacijenti se osjećaju umorno, imaju suha usta, žedni su, često mokre ili imaju promjene vida.

Kako gestacijski dijabetes utječe na trudnoću i nerodjeno dijete?

Obzirom da je u većini trudnica gestacijski dijabetes na vrijeme dijagnosticiran i liječen, njihove bebe nemaju posljedica. No u slučajevima neliječenog dijabetesa šećer putem posteljice prelazi u krv novorođenčeta. Postoji mogućnost da su takova djeca veća i teža, a samim time porod je otežan, kao i komplikacije poroda (zapelo rame, oštećenja živaca vrata i ramena). Količina plodove vode također može biti povećana (polihidramnion). Porodi su često prijevremeni, a djeca zahtijevaju dodatnu skrb. Trudnice imaju povećan rizik za povišeni krvni tlak ili preklampsiju. Učestalost poroda dovršenih carskim rezom je veći u ovih trudnica.

Kako se gestacijski dijabetes liječi?

Mnoge žene će spriječiti pojavu gestacijskog dijabetesa zdravom prehranom i tjelovježbom. Ipak, u 15% oboljelih trudnica biti će provesti medikamentoznu terapiju. Injekcije inzulina (max. do 3 puta na dan) je terapija izbora u takovim slučajevima.

Praćenje vrijednosti šećera u krvi je od velikog značaja u određivanju terapije (ujutro natašte i 1-2 sata nakon obroka).

Kako gestacijski dijabetes utječe na novorodjenče?

Djeca rođena iz trudnoća opterećenim gestacijskim dijabetesom mogu imati novorođenačku žuticu i snižene vrijednosti šećera u krvi dok im se tijelo ne adaptira i počne proizvoditi pravu količinu inzulina.

Ova djeca, također, mogu kasnije u životu biti pretila i razviti dijabetes tipa 2. Dojenje, zdrava prehrana i tjelovježba ove djece ima zaštitni učinak i može prevenirati ova stanja.

Obično, gestacijski dijabetes nestaje nakon poroda. Ipak, 1 od 5 oboljelih i dalje ima povišene vrijednosti šećera. Vjeruje se da su kod ovih žena one bile povišene i prije trudnoće, odnosno bile neprepoznate. Sa druge pak strane, poznato je da je rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 kasnije u životu češći u žena koje su preboljele gestacijski dijabetes. Konačno, rizik da će i u slijedećim trudnoćama ponovno doći do pojave gestacijskog dijabetesa je velik.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.