Dijabetes u menopauzi

Menopauza je faza života nakon prestanka menstruacijskih krvarenja. Dijabetes u menopauzi na mnogo različitih načina može utjecati na tijelo.

Promjene vrijednosti šećera u krvi.

Hormoni estrogen i progesteron mijenjaju odgovor stanica na inzulin. U menopauzi, promjene ovih hormona mogu poticati fluktuacije šećera u krvi. Primjetiti ćete da one variraju i da su manje predvidljive nego ranije. Ako se te vrijednosti ne kontroliraju one mogu dovesti do brojnih komplikacija.

Dobivanje na tjelesnoj težini

Neke žene dobivaju na težini u ovo prijelazno doba života i nakon menopauze. Uz to povećava se i potreba tijela za inzulinom i oralnim antidijabeticima.

Upale

I prije menopauze povišene vrijednosti šećera u krvi povisuju rizik za urogenitalnim infekcijama. Nakon menopauze pad vrijednosti estrogena olakšava prodor bakterija i gljivica u ova tkiva.

Nesanica

Nakon menopauze noćna znojenja i valovi vrućine remete san. Budnost noću remeti metabolizam i otežava održavanje normalne razine šećera u krvi.

Seksualni poremećaji

Dijabetes može oštetiti živčane nastavke u rodnici. To utječe na seksualno uzbuđenje i orgazam. U kombinaciji sa suhoćom rodnice, karakterističnom za menopauzu, česta je bolnost pri odnosu.

Što činiti imate li dijabetes u menopauzi?

Na sreću mnogo je toga kako si možete pomoći.

Zdravi život podrazumijeva zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Redovita kontrola razine šećera u krvi tijekom dana (a povremeno i noću). Vodite evidenciju o vrijednostima i simptomima. To će biti od velike pomoći Vašem liječniku pri određivanju doze lijeka.

Dijabetes i menopauza zahtjevaju kompleksniji pristup bolestima. Pravilnom i kvalitetnom kombinacijiom načina života i lijekova danas možemo držati  ove bolesti i stanja pod kontrolom.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.