Bolne menstruacije

Brojne pacijentice mi se javljaju zbog ovog problema, te je red da Vas i upoznam sa njim. Karakterizirana je srednje blagim do izraženim bolovima (grčevima ili probadanjem) u donjem abdomenu (ispod pupka) ili križima tijekom nekoliko dana u doba mjesečnice. Ako bol ne prolazi uz lijekove ili niste u mogućnosti pohadjati školu i obavljati dnevne aktivnosti zbog bolova govorimo o “dismenoreji” (lat.). Postoje dva tipa dismenoreja: primarna i sekundarna.

– Primarna je češći oblik dismenoreja. Obično započinje grčevima u donjem abdomenu 1-2 dana prije mjesečnice i traje 2-4 dana. Smanjuju se sa dobi, a često i nestaju nakon prvog poroda.

– Sekundarna dismenoreja je bol prouzročena nekom bolešću ženskih reproduktivnih organa (endometrioza, upalna bolest zdjelice, suženje vrata maternice, miomi). Ona započinje ranije tijekom menstruacijskog ciklusa a traju dulje u odnosu na primarnu.

Što su uzročnici dismenoreje?

Grčevi koje osjećate u vrijeme menstruacijskog krvarenja posljedica su kontrakcija maternice (stiskanje i opuštanje mišića maternice koje tjera krv iz nje). Na taj način mišići maternice suzuju krvne žile i smanjuju dotok krvi (oksigenaciju) mišića. Dodatno, sluznica maternice otpušta prostaglandine (pod utjecajem naglog pada spolnih hormona – estrogena i progesterona krajem ciklusa), kemijsku tvar koja pojačava snagu kontrakcija, osobito prvih dana mjesečnice. Visoke koncentracije prostaglandina ujedno mogu uzrokovati in mučninu, proljeve i glavobolju.

Jesu li menstruacijski bolovi isti kao kod PMSa (premenstrualnog sindroma)?

Nisu. Simptomi PMSa, kao promijene raspoloženja, osjetljivost dojki ili nadutost, prethode menstruaciji i obično prestaju sa početkom krvarenja. S druge strane, bolovi kod dismenoreje se obično pojačavaju sa pojavom mjesečnice i imaju drugačije uzročnike i terapiju.

Kako liječiti menstrualne bolove?

Antiupalni lijekovi – liječenje bolova treba započeti sa pojavom bolova, a u težim slučajevima i 1-2 dana prije početka krvarenja. U tu grupu lijekova spadaju nesteroidni antiupalni lijekovi – Aspirin, Brufen, Ibuprofen, Nalgesin. Radi se o “antiprostaglandinima”, lijekovima koji sprečavaju djelovanje prostaglandina. Oni uz smanjenje bolova i kontrakcija maternice omogućavaju i lakše otjecanje krvi. Preporuka je da se započne sa terapijom dan-dva prije početka menstruacije, u nešto većim dozama (2×2 tbl/dan). Ne smiju se uzimati kod alergije na aspirin ili ako imate želučane smetnje (čir, vrijed). Poželjno ih je uzimati sa hranom.

– Hormonsko liječenje – Oralne kontracepcijske tablete, anti-baby pilule, kao i drugi oblici hormonske kontracepcijske terapije (naljepci, vaginalni prstenovi, injekcije Depo-provere, hormonski intrauterini ulošci-Mirena) se preporučaju zbog njihovog učinka na stanjenje sluznice maternice što umanjuje količinu menstruacijske krvi i grčeve. Ponekad se prepisuju u trajnoj terapiji što može dovesti i do izostanka menstruacija.

Dodatna terapija:

– topli oblozi na donji trbuh
– tople kupke
– akupunktura
– joga
– tjelovježba

– Dijeta – Promjenom načina prehrane možete ostvariti značajno poboljšanje. Ono podrazumijeva prehranu koja uravnotežava metabolizam eikozanoida (derivata arahidonske kiseline slične hormonima), kombinirana sa unosom odgovarajućih količina vitamina B6 (100 mg/dan), magnezija (3×100 mg/dan) i vitamina E (3×50 mg/dan).

Zelene namirnice umanjuju smetnje. Preporuča se jesti žitarice, mahunarke, zeleno povrće kuhano na pari. Takodjer, esencijalne masne kiseline (Omega 3) su dobar izbor.

S druge pak strane ono što treba smanjiti, izbjegavati i ograničiti su: rafinirani ugljikohidrati (keksi, kolači, bijeli šećer, kruh, peciva od bijelog brašna), crveno meso, jaja (žumanjak), margarin, biljna mast. Svakako je preporuka izbaciti oštre začine, prženu i masnu hranu, šećer, sol, alkohol, češnjak i luk. Kod žena alergičnih na kvasac svakako treba biti umjeren sa unosom pečene hrane, kruha, finih peciva i industrijskih voćnih sokova.

Ako pak niti jedna od ovih metoda ne pomogne moj savjet je da se javite svom ginekologu, koji će učiniti dodatne pretrage (bris rodnice i vrata maternice, ultrazvuk i eventualno laparoskopiju) kako bi otkrili uzrok bolnim mjesečnicama i ciljano liječili bolest.

Sretno. Vaša “GynNova”.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.