PRP terapija

PRP (Platelets Enriched Plasma – Plazma obogaćena trombocitima)

Unazad nekoliko godina PRP metoda se uspješno koristi u svijetu u ortopedskim i sportskim tretmanima (Tiger Woods, Raphael Nadal, Kobe Bryant), oftalmologiji, stomatologiji, kao i u estetskim medicini (tzv. “Vampire face” – Kim Kardashian). Odnedavno je u upotrebi i u ginekologiji.

Radi se o postupku kojim se sastojci vlastite krvi (plazma) nakon centrifugiranja ubrizgaju direktno u tkivo rodnice (vagine) u svrhu pomlađivanja, osvježavanja sluznice. Obzirom da se radi o vlastitoj krvi (autologno) apsolutno nema nuspojava, kao niti kontraindikacija. Postupak je bezbolan, brz i učinkovit (u 80% slučajeva).

Indikacije za PRP su:

  • izostanak orgazma, neosjetljivost živčanih vlakana rodnice
  • suhoća rodnice (u menopauzalnih žena i u višerotkinja)
  • bolnost pri odnosu
  • bježanje (inkontinencija) mokraće
  • česte upalne promjene
  • lichen sclerosum (kožna autoimuna bolest vanjskog spolovila)

Učinak PRP tretmana je vidljiv nakon prvog dolaska, a kako bi učinak bio potpun u većini slučajeva potrebna su 3 dolaska (u razmacima od 6 tjedana). Djelotvornost PRP učinka traje oko 12 – 15 mjeseci, nakon čega je potrebno ponoviti postupak. Sve dnevne aktivnosti (uključujući i spolni odnos) nesmetano se nastavljaju već nakon prvog tretmana.

Uzima se 10-20 ml krvi iz kubitalne vene, u kojoj se uz dodatak kalcijevog gela jasno odvoje crvena i bijela krvna zrnca od same plazme. Plazma u tkivu oslobađa aktivne čimbenike rasta (growth factors) koji potiču aktivaciju matičnih stanica, stimulira nastanak i rast krvnih žila (neoangiogenezu), razvoj fibroblasta i umnožavanje žlijezdanog tkiva. Na taj način sluznica rodnice je pomlađena, zdravija i funkcionalnija. A pacijentica sretnija.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.