Što jesti u trudnoći za vrijeme božićnih praznika?

Što jesti u trudnoći za vrijeme praznika?

Trudnoća je stanje u kojem se prehrambene navike trudnice značajno mijenjaju i prilagođavaju novonastalom stanju. Veoma često trudnice osjećaju odbojnost spram velikog broja namirnica koje su prije trudnoće bile omiljene poslastice, dok istovremeno žude za neobičnim kombinacijama sastojaka.

Nadalje, trudnički simptomi poput povraćanja i mučnine značajno pridonose velikoj promjeni u prehrambenim navikama. Pojačan osjet mirisa često dovodi do intenzivne odbojnosti spram određenih namirnica te može izazvati osjećaj mučnine i povraćanje, što nadalje dovodi do toga da trudnica ne može unijeti dovoljan broj nutrijenata.

U vrijeme Božića, gozbi, slavlja, na obiteljskom se stolu veoma često pronađu brojna zasitna, “teška” jela, koja simboliziraju tradiciju i duh blagdana. Malim promjenama u jelovniku možete uživati u hrani kao i prije trudnoće.

Blagdanska prehrana za trudnice

U nastavku slijedi nekoliko korisnih nutricionističkih savjeta I upozorenja:

 

WordPress Table

Kako i koliko trudnice trebaju jesti


Svaka trudnoća je subjektivno stanje, no unatoč tome, i dalje vrijedi pravilo da trudnice ne trebaju jesti za dvoje, ali trebaju izbjegavati rafinirane šećere, bijelo brašno i slične proizvode.
S obzirom na sve navedeno, u nastavku Vam nudimo nekoliko
korisnih savjeta što se tiče ublažavanja simptoma mučnine i povraćanja, koji su izrazito česti u trudnoći:

1. Jedite više manjih obroka dnevno ( 5 ili 6 obroka) te obavezno dan započnite doručkom

2. Ako su izrazito prisutne jutarnje mučnine, prije ustajanja iz kreveta pojedite nešto lagano, poput dvopeka, voćnog soka. Kriška limuna isto može pozitivno utjecati na smanjivanje mučnine

3. Redovito prozračujte prostore u kojima boravite te što češće boravite na otvorenom zraku

4. Ako osjećate žgaravicu i napuhnutost, izbjegavajte gazirana pića, prisutne tegobe možete ublažiti čajem od komorača ili kima

5. Unosite što više proizvoda baziranih na cjelovitim žitaricama, voću i povrću

6. Pijte što više tekućine

7. Koristite odvojene daske za rezanje mesa i povrća

Za sve savjete i pitanja Vam stojimo na raspolaganju.

Obratite nam se s povjerenjem,

Vaša GynNova!